Na hlavný obsah

Prvé správy o Američanovi v KĽDR: Severná Kórea potvrdila, že zadržala vojaka USA

Prečo išiel do Severnej Kórey, nie je úplne jasné.

Severná Kórea po prvýkrát odpovedala na žiadosť o informácie o Travisovi Kingovi. Americký vojak v júli utiekol cez hranice z Južnej Kórey. Podľa spravodajskej agentúry BBC to uviedlo regionálne veliteľstvo OSN. Podľa nej Severokórejčania potvrdili, že Kinga zadržali, ale neuviedli podrobnosti o medzinárodnej misii.

Dvadsaťtriročný King vstúpil do KĽDR 18. júla, keď sa odpojil od exkurzie v pohraničnej dedine Pchanmundžom v prísne stráženej demilitarizovanej zóne. Prečo išiel do Severnej Kórey, nie je úplne jasné. Washington následne uviedol, že sa rôznymi spôsobmi snaží získať informácie o utečencovi, a to aj prostredníctvom kanálov OSN.

Medzinárodná misia pod vedením USA minulý týždeň uviedla, že začala rozhovory s Pjongčangom o tejto záležitosti. Podrobnosti o pôvodnom vyhlásení KĽDR nezverejnila, „v snahe neovplyvniť naše úsilie priviesť Kinga domov“. BBC uviedla, že odpoveď naznačuje, že Severokórejčania by mohli byť pripravení začať rokovania.

Hrozilo mu disciplinárne konanie

Pentagón už v utorok (1. 8.) oznámil svoju odpoveď na žiadosti o informácie, avšak bez uvedenia akýchkoľvek podrobností. „Môžem potvrdiť, že KĽDR odpovedala na príkaz OSN, ale nemôžem informovať o žiadnom významnom pokroku,“ povedal hovorca amerického ministerstva obrany Patrick Ryder.

King slúži v americkej armáde od roku 2021 a nasadili ho ako prieskumného špecialistu v americkej jednotke v Južnej Kórei. Tam sa však dostal do problémov a čelil dvojnásobnému obvineniu z napadnutia, len v jednom prípade nakoniec priznal vinu a strávil takmer dva mesiace vo väzení.

Po nedávnom prepustení sa mal vrátiť na svoju domovskú základňu Fort Bliss v Texase, kde mu podľa neoficiálnych informácií hrozilo disciplinárne konanie a možné prepustenie zo služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet