Na hlavný obsah

Vojak prekročil hranice Severnej Kórey. OSN a Pchjongjang začali rokovania

Vojak unikal pred disciplinárnou komisiou.

Vojak prekročil hranice Severnej Kórey. OSN a Pchjongjang začali rokovania
O americkom vojakovi rokuje OSN. Foto: TASR/AP

Velenie síl OSN v Južnej Kórei v pondelok (24.7.) uviedlo, že s Pchjongjangom začalo rokovať o americkom vojakovi Travisovi Kingovi, ktorý minulý týždeň prebehol z Južnej do Severnej Kórey.

Zástupca veliteľa síl OSN v Južnej Kórei Andrew Harrison povedal, že rozhovory so severokórejskou armádou prebiehajú prostredníctvom mechanizmu zriadeného v rámci prímeria, ktoré ukončilo Kórejskú vojnu. Viac detailov neposkytol.

Odkázal na prímerie, ktoré v roku 1953 ukončilo násilnosti medzi Severnou a Južnou Kóreou. Vtedajšia dohoda dáva Veliteľstvu OSN možnosť rokovať so severokórejskou armádou. Generál zdôraznil, že incident je stále predmetom vyšetrovania.

Porušil disciplínu

King mal pred útekom do KĽDR disciplinárne problémy a v rámci armády sa riešil jeho návrat do Spojených štátov. V pondelok vojaka eskortovali na letisko v Južnej Kórey, odkiaľ mal odletieť na svoju domovskú základňu Fort Bliss v americkom štáte Texas.

Do lietadla smerujúceho do USA nenastúpil a opustil letisko. Neskôr sa pridal k účastníkom exkurzie do obce Pchanmundžom v demilitarizovanom pásme medzi oboma Kóreami, kde v utorok popoludní miestneho času prebehol na druhú stranu hranice.

King je v armáde od roku 2021 a ako špecialista na prieskum bol nasadený do americkej jednotky v Južnej Kórei. Tam bol ale odsúdený za napadnutie a strávil takmer dva mesiace vo väzení. Po nedávnom prepustení sa mal vrátiť do vlasti na základňu Fort Bliss v Texasu. Tam ho malo čakať disciplinárne konanie a pravdepodobne prepustenie zo služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet