Na hlavný obsah

R. Fico tvrdí, že zadržanie T. Gašpara nemohlo prebehnúť bez súhlasu prezidentky. Tá to odmieta

Fico hovoril o likvidácii opozície.

R. Fico tvrdí, že zadržanie T. Gašpara nemohlo prebehnúť bez súhlasu prezidentky. Tá to odmieta
Vľavo predseda strany Smer-SD Robert Fico a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/koláž RTVS

Zadržanie Tibora Gašpara nemohlo podľa Roberta Fica prebehnúť bez súhlasu prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Dodal, že je neuveriteľné, že po Matovičovi priamo prevzala štafetu likvidácie opozície prezidentka so svojou vládou.

Hlava štátu sa voči jeho tvrdeniam ohradila. Ficove vyhlásenia o tom, že vedela alebo dokonca súhlasila s akoukoľvek policajnou akciou označila za nehorázne klamstvo.

Zadržanie kandidáta Smeru-SD na vysokom mieste na kandidátke pre voľby do Národnej rady SR Tibora Gašpara je podľa predsedu strany Roberta Fica len „prejavom zúfalstva a chrapúnstva NAKA a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) do posledného okamihu slúžiacich politickému zadaniu zlikvidovať opozíciu“. Napísal to na sociálnej sieti.

Bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý kandiduje z deviateho miesta, zadržali v piatok (11. 8.) v skorých ranných hodinách policajti NAKA. Informáciu zverejnil na sociálnej sieti jeho syn, advokát Pavol Gašpar a pre Aktuality.sk ju potvrdili dva od seba nezávislé zdroje.

„Toto je dôvod, pre ktorý musel odísť z funkcie Ivan Šimko. Na takýto útok proti najsilnejšej opozičnej politickej strane šesť týždňov pred voľbami neexistuje žiadny iný dôvod, len poškodenie Smeru-SSD a pomsta T. Gašparovi za jeho usilovné odkrývanie špinavostí NAKA a ÚŠP, “ uviedol Fico.

Fico hovorí o likvidácii opozície

Podľa Fica po Matovičovi priamo prevzala štafetu likvidácie opozície prezidentka Čaputová so svojou vládou. „Takýto hrubý nedemokratický zásah do priebehu volieb nemohla NAKA urobiť bez jej súhlasu a bez upovedomenia jej lokaja na Ministerstve vnútra SR Ľ. Ódora,“ napísal Fico a zároveň ohlásil tlačovú konferenciu, na ktorej sa bude téme podrobnejšie venovať.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa voči Ficovým výrokom ohradila. „Tvrdenie, že prezidentka dopredu vedela, či dokonca mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou, je ďalšie nehorázne klamstvo Roberta Fica,“ reagovala prostredníctvom svojho hovorcu Martina Strižinca.

Okrem Gašpara mali policajti zadržať aj Romana Stahla, ktorý viedol napríklad vyšetrovací tím Novinár, dôvodom má byť korupcia. Ako napísal Pavol Gašpar na sociálnej sieti, išlo o zadržanie bez domovej prehliadky, „z čoho je jasné, že ide o sólo akciu Lipšicovej ÚŠP a Hamranovej NAKA“. Zadržanie svojho otca označil za „predvolebný cirkus“.

Hlava štátu opakovane tvrdí, že v každej demokracii je stíhanie predstaviteľov politickej opozície citlivá vec, ktorá môže vyvolávať rôzne reakcie. O to viac podľa nej potrebujeme, aby tieto kroky polícia vysvetlila verejnosti v medziach, ktoré jej zákon umožňuje.

Premiér odmieta, že má informácie o živých prípadoch

Premiér Ľudovít Ódor odmieta, že by bol on alebo vláda informovaný o živých prípadoch. Nezávislosť polície, orgánov činných v trestnom konaní považuje za základný predpoklad zdravej spoločnosti. Zároveň považuje za dôležité, aby polícia v rámci možností jasne odkomunikovala okolnosti prípadu. Informoval o tom premiérov hovorca Peter Majer v súvislosti so zadržaním policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

„Nezávislosť polície, orgánov činných v trestnom konaní je základným predpokladom zdravej spoločnosti. Nechajme ich robiť si svoju prácu a počkajme na ich komunikáciu o tom, čo sa deje a prečo sa tak deje,“ uviedol Ódor.

Polícia by podľa premiéra mala jasne odkomunikovať okolnosti prípadu v rámci toho, čo môže povedať. Za dôležité to považuje obzvlášť vo veľmi citlivých a spoločensky výbušných situáciách.

„Tvrdiť, že premiér alebo vláda má akékoľvek informácie o živých prípadoch, akýmkoľvek spôsobom na veci aktívne participujú či majú informácie nad rámec verejných informácií, je lož,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko