Na hlavný obsah

Ruský útok na ukrajinský Pokrovsk neprežilo najmenej päť civilistov, zničené sú bytovky aj reštaurácia

Rakety zasiahli obytnú štvrť.

Najmenej osem obetí na životoch vrátane piatich civilistov si vyžiadal pondelkový (7. 8.) ruský raketový útok na obytnú štvrť vo východoukrajinskom meste Pokrovsk v Doneckej oblasti. Množstvo ďalších ľudí, prevažne civilistov, utrpelo zranenia. Uviedol to v noci na utorok (8. 8.) šéf tamojšej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko. Vyplýva to zo správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Druhá raketa zasiahla mesto ovládané Kyjevom blízko frontovej línie približne 40 minút po prvom útoku, spresnil Kyrylenko. Pri druhom útoku utrpeli zranenia alebo zahynuli príslušníci záchranných zložiek, ktoré na miesto vyslali na pomoc obetiam prvého útoku.

Medzi obeťami na životoch sú aj dvaja záchranári a jeden vojak, píše Reuters. Zranenia utrpelo deväť policajtov a jeden vojak, väčšinu z najmenej 31 zranených však tvoria civilisti vrátane člena miestnej rady.

Guardian uvádza, že pri útoku okrem bytovky zničili aj pizzeriu a hotel, ktorý často navštevovali novinári pokrývajúci priebeh bojov na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým na sociálnej sieti X zverejnil video zobrazujúce zničené vrchné poschodie päťposchodovej bytovky. Útok značne poškodil aj ďalšiu budovu.

„Musíme ruský teror zastaviť,“ napísal Zelenskyj. Kyrylenko tiež potvrdil, že útok zasiahol aj hotely, reštaurácie a obchody. Takisto zverejnil fotografie, na ktorých bolo okrem iného vidieť úplne zničenú budovu.

Pokrovsk leží 70 kilometrov severozápadne od mesta Doneck, ktoré ovládajú ruské jednotky, a 50 kilometrov od frontovej línie, píše Guardian. Ruské raketové útoky hlásili v pondelok aj zo susednej Charkovskej oblasti. Zahynuli pri nich dvaja civilisti a sedem ďalších utrpelo zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet