Na hlavný obsah

Ruská riadená strela zasiahla transfúznu stanicu na východe Ukrajiny, hlásia mŕtvych i zranených

Ďalšia z rakiet zasiahla továreň na výrobu motorov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu (5. 8.) informoval, že riadená strela vystrelená z pozícií ruskej armády zasiahla aj transfúznu stanicu v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

Podľa Zelenského „sú tam mŕtvi a zranení“ a „záchranári likvidujú požiar“. Informovali agentúra AFP a britská stanica BBC. Ukrajinský prezident dodal: „Už len tento jeden vojnový zločin vypovedá o ruskej agresii všetko.“

K tomuto útoku došlo krátko po tom, ako Zelenskyj informoval, že ruské rakety zasiahli objekt ukrajinskej firmy Motor Sič – jednej z viacerých spoločností, ktoré ukrajinská vláda po invázii ruskej armády zrekvirovala.

Spoločnosť Motor Sič vyrábala motory pre rôzne vrtuľníky radu Mi, ktoré v minulosti kupovalo aj Rusko. Okrem toho vyrábala aj motory pre lietadlá IL, AN a iné. Zasiahnutý výrobný objekt Motor Sič sa nachádza neďaleko mesta Chmeľnyckyj na západnej Ukrajine, približne 300 kilometrov juhozápadne od Kyjeva.

Chmeľnycká oblasť je od línie frontu vzdialená stovky kilometrov. Na jej území sa nachádza aj významná ukrajinská letecká základňa. V posledných mesiacoch sa táto oblasť pravidelne stala terčom ruských útokov.

Rusi tvrdia, že zasiahli aj letisko

Ako uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ruské provojnové kanály na platforme Telegram tvrdia, že v Chmeľnyckom okrese v sobotu napadli letisko Starokosťantyniv, ktoré pred vojnou rozpútanou Ruskom zmodernizovali podľa štandardov NATO.

Na tomto letisku sa údajne nachádzajú bombardéry Su-24M schopné niesť britské rakety Storm Shadow – rakety s najdlhším doletom, ktoré používa ukrajinská armáda.

Podľa ukrajinského letectva v sobotu večer na západnú časť Ukrajiny odpálili viacero hypersonických balistických rakiet Kinžal, a to zo západoruskej Tambovskej oblasti. Z Chmeľnyckej oblasti následne hlásili viacero výbuchov.

Ukrajinské letectvo zaznamenalo odpálenie strely aj z územia Bieloruska, informuje CNN.

Explózie v sobotu hlásili i zo Záporožskej oblasti, kde v dôsledku ruského raketového útoku došlo k požiaru v areáli na predmestí oblastnej metropoly Záporožie.

Pred sobotňajším útokom Rusko avizovalo rýchlu odvetu za piatkový (4. 8.) útok na ruské vojenské lode na čiernomorskej základni Novorossijsk. Ukrajincom sa pri ňom údajne podarilo vážne poškodiť výsadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet