Na hlavný obsah

Starať sa o deti, neplakať, nesťažovať sa a tolerovať hrubosť. Rusky sa vraj učia byť ideálnymi ženami vojakov

Na oplátku získajú pomyselný titul “manželka hrdinu“.

Starať sa o deti, neplakať, nesťažovať sa a tolerovať hrubosť. Rusky sa vraj učia byť ideálnymi ženami vojakov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

Manželky mobilizovaných mužov z Ruska sa vraj učia, ako byť „pohodlnými“ ženami. Čo si pod tým predstaviť? Inými slovami, majú vydržať, inšpirovať svojich mužov a nepýtať sa. Píše o tom investigatívny portál Vjorstka.

Podľa neho by sa ideálna manželka vojaka mala starať o bežný život a deti, strážiť rodinný kozub, neplakať, nesťažovať sa, neodsudzovať svojho muža za rozhodnutie ísť do vojny a aj tolerovať jeho hrubosť. Ruská spoločnosť jej na oplátku udeľuje status – pomyselný titul “manželka hrdinu“.

V Rusku sú na vzostupe články aj skupiny na sociálnych sieťach, v ktorých si ženy radia, ako najlepšie podporiť svojho muža vo vojne. Okrem iného sa v nich píše, že by im nemali vyplakávať do telefónu alebo sa sťažovať na ťažkú situáciu a skôr hovoriť, že všetko bude lepšie, keď sa vrátia domov, píše investigatívny ruský portál Vjorstka.

Na začiatku invázie sa na sociálnych sieťach objavovali uistenia žien, že vojna sa čoskoro skončí. Teraz ich však vystriedali rady, ako si udržať vzťah i rodinu na diaľku, ako zvládať stres a samotu. Ruská vláda platí rodinám mobilizovaných psychologickú pomoc a ženy ju aj často vyhľadávajú.

Väčšina Rusiek s manželmi o vojne nehovorí

Odborníci, ktorých si zazmluvnil štát, teraz často stoja pred dilemou, čo klientkám povedať, všíma si Vjorstka. Mnohí psychológovia totiž inváziu nepodporujú a tak je namieste otázka či pomôcť manželkám ruského vojenského personálu, a tým nepriamo podporiť pokračovanie vojny, alebo odmietať takéto konzultácie.

Väčšina Rusiek tvrdí, že sa s manželmi o vojne nerozpráva a ani nesleduje správy z frontu. Na otázku Vjorstky, čo by spravili, ak by zistili, že ich muž zabíjal civilistov, jedna zo žien odpovedala, že by ho rozhodne nesúdila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet