Na hlavný obsah

Turisti v observatóriách na Skalnatom plese a Lomnickom štíte obdivovali ďalekohľady, ktorými pozorujú vesmírne telesá

Astronomický ústav SAV oslavuje 80 rokov.

Turisti v observatóriách na Skalnatom plese a Lomnickom štíte obdivovali ďalekohľady, ktorými pozorujú vesmírne telesá
Zaujme teleskop, ktorý je jedinečný nielen na Slovensku. Foto: RTVS

Stovky turistov sa vybrali na Skalnaté pleso a Lomnický štít. Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied oslavuje 80 rokov a pre záujemcov pripravil vo svojich observatóriách deň otvorených dverí. Návštevníci tak mohli obdivovať ďalekohľady, ktorými pozorujú napríklad telesá v Slnečnej sústave.

Zo Skalnatého plesa sa vyvezieme visutou lanovkou na vrchol Lomnického štítu do nadmorskej výšky viac než 2 600 metrov nad morom. Observatórium tu vybudovali v roku 1962. Zameriava sa napríklad na magnetizmus či dynamiku slnečnej atmosféry.

„Na povrchu Slnka sa vo veľkom vyskytujú slnečné škvrny, ktoré sú dôkazom toho, že Slnko nie je statické,“ vysvetlil vedecký pracovník Astronomického ústavu SAV Martin Benko.

Observatórium na Skalnatom plese navštívil redaktor RTVS Róbert Latta:

Observatórium na Skalnatom plese vybudovali ešte skôr – v roku 1943, teda počas druhej svetovej vojny „Dni otvorených dverí sú výnimočnou príležitosťou, aby nás ľudia prišli navštíviť,“ povedal vedecký pracovník Astronomického ústavu SAV Marek Husárik.

Zaujme teleskop, ktorý je jedinečný nielen na Slovensku. „Náš ďalekohľad je najväčší v strednej Európe. Priemer hlavného zrkadla je meter tridsať,“ priblížil vedúci stelárneho oddelenia Astronomického ústavu SAV Teodor Pribula.

K 80. výročiu chystá astronomický ústav v septembri aj konferencie. Zamerajú sa napríklad na využitie ďalekohľadov v astronómii

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny