Na hlavný obsah

Úplné spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce je na dosah. Plný výkon očakávajú v najbližších mesiacoch

Funguje už na 90 percent.

Úplné spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce je na dosah. Plný výkon očakávajú v najbližších mesiacoch
Chladiaca veža 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Foto: TASR

Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce už funguje na 90 percent svojho nominálneho výkonu. V pondelok (14. 8.) o tom informovali Slovenské elektrárne (SE) na svojej internetovej stránke. Zvýšenie výkonu na 100 percent a záverečné testy spúšťania nového bloku očakávajú počas septembra alebo októbra.

„Testy na 75 percent výkonovej hladine prebehli bez omeškaní, čo nás veľmi približuje k dosiahnutiu plného výkonu na 3. reaktorovom bloku,“ uviedol riaditeľ Atómových elektrární Mochovce Martin Mráz.

Ďalšia výkonová hladina už bude 100 percent, čo je nominálny výkon reaktora. Úplnú funkčnosť 3. bloku a dosiahnutie projektových parametrov potvrdí 144-hodinový preukazný chod na stopercentnom výkone. Ním sa ukončí etapa energetického spúšťania.

Nový jadrový blok v Mochovciach má inštalovaný výkon 471 megawattov. Pokryje to približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny na Slovensku. Z pohľadu výroby elektriny by sa tak krajina už tento rok mala stať energeticky sebestačnou. Životnosť nového bloku je plánovaná na minimálne 60 rokov.

Blok už dodal do siete približne 650-tisíc megawatthodín elektrickej energie, čo pokryje priemernú ročnú spotrebu asi 260-tisíc slovenských domácností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika