Na hlavný obsah

USA sprísnili bezvízový program pre Maďarsko

Odvolávajú sa na bezpečnostnú hrozbu.

USA sprísnili bezvízový program pre Maďarsko
Ilustračná snímka.

Spojené štáty v utorok (1. 8.) uložili nové cestovné obmedzenia maďarským občanom pre obavy, že totožnosť takmer milióna cudzincov, ktorí v posledných rokoch dostali maďarské pasy, nie je dostatočne preverená, napísala agentúra AP s odvolaním sa na americké veľvyslanectvo a nemenovaného vládneho predstaviteľa.

Budapešť sa nezaoberala bezpečnostnými slabinami, na ktoré Washington opakovane upozorňoval, uviedla agentúra Reuters. Pripomenula, že vzťahy medzi vládami oboch krajín v poslednom čase zaťažilo aj odkladané hlasovanie maďarského parlamentu o prijatí Švédska do NATO či obmedzovaní práv komunity LGBT+ kabinetom premiéra Viktora Orbána.

Maďarské ministerstvo vnútra podľa agentúry MTI uviedlo, že USA žiadali o osobné údaje Maďarov s dvojitým občianstvom žijúcich v cudzine. Maďarská vláda ich však odmietla poskytnúť, pretože nechcela ohroziť bezpečnosť etnických Maďarov. Vyhlásenie podľa MTI uvádza, že vláda prezidenta Joea Bidena sa mstí na Maďaroch.

Obmedzenia sa vzťahujú na americký bezvízový program, ktorý držiteľom pasov zo 40 krajín, vrátane Česka či Slovenska, umožňuje vstúpiť bez víz do USA až na 90 dní za účelom podnikania či turistiky.

Pre držiteľov maďarských pasov sa platnosť povolení v rámci elektronického systému okamžite skracuje z dvoch rokov na jeden rok. Každý cestujúci bude obmedzený na jediný vstup do USA. Zo 40 krajín zúčastnených na bezvízovom programe sa tieto obmedzenia týkajú len Maďarska, upozornil podľa agentúr nemenovaný americký predstaviteľ.

Vysoký predstaviteľ americkej vlády agentúre AP vysvetlil, že táto zmena nasledovala po rokoch márnych snáh Američanov spolupracovať s maďarskou vládou na vyriešení problému, budiaceho bezpečnostné obavy. Predstaviteľ sa vyjadroval za podmienky, že ho nebudú menovať, aby mohol otvorene hovoriť o citlivých záležitostiach.

Chýba overenie totožnosti

Uviedol, že státisíce maďarských pasov vydali bez prísneho overovania totožnosti držiteľa. Niektoré pasy sa dostali do rúk zločincov, ktorí predstavujú bezpečnostnú hrozbu a nemajú žiadnu spojitosť s Maďarskom.

Maďarská vláda premiéra Orbána v roku 2011 ponúkla uľahčené získanie maďarského občianstva osobám hlásiacim sa k maďarskému pôvodu. A to aj napriek tomu, že nežili a nemali v úmysle žiť v Maďarsku.

Státisíce z dvoch miliónov etnických Maďarov žijúcich v susedných krajinách, hlavne v Rumunsku, Srbsku a na Ukrajine, získali maďarské občianstvo v zjednodušenej procedúre.

Kritici tvrdia, že tento program umožnil Maďarom žijúcim v iných krajinách hlasovať v maďarských voľbách, čím Orbánova strana Fidesz získala vo voľbách výhodu.

USA pre obavy už skôr preradili Maďarsko v bezvízovom programe do kategórie dočasného člena, dodala AP.

USA pozorne sleduje kroky Maďarska

Reuters pripomenul, že USA v roku 2014 zakázali šiestim Maďarom vstup do USA. Malo to byť varovanie predchádzajúcej Orbánovej vláde, aby zvrátili politiku hroziacu rozvrátením demokratických hodnôt.

Terajšie obmedzenia nasledovali deň po tom, ako Orbánova vládnuca strana Fidesz bojkotovala mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú zvolala menšinová opozícia pre prijatie Švédska do NATO. Hlasovanie sa nakoniec nekonalo.

Na otázku, či obmedzenia súvisia s inými otázkami spôsobujúcimi trenie medzi oboma vládami, americký predstaviteľ podľa Reuters odpovedal, že tento krok by sa nemal chápať ako odkaz v iných otázkach.

Bezpečnostné slabiny rozpoznali dlho pred ruským vpádom na Ukrajinu. Dodal však, že USA venujú veľkú pozornosť tomu, aké rozhodnutia robí maďarská vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet