Na hlavný obsah

V Grécku vzali do väzby viac ako sto podozrivých v prípade vraždy fanúšika

Chorváti mali pritom zakázané cestovať do Grécka.

V Grécku vzali do väzby viac ako sto podozrivých v prípade vraždy fanúšika
Archívna snímka. Zatknutí fanúšikovia si zakrývajú tvár. Foto: SITA/AP

Úrady v Aténach vypočuli koncom minulého týždňa spolu 105 zadržaných futbalových fanúšikov podozrivých z účasti na výtržnostiach priaznivcov miestneho AEK a chorvátskeho GNK Dinamo Záhreb pred plánovaným zápasom 3. kvalifikačného kola Ligy majstrov 2023/2024, ktoré viedli k úmrtiu 29-ročného priaznivca AEK Atény Michalisa Katsourisa. Všetci budú vo väzbe čakať na súdny proces.

Traja sudcovia a dvaja prokurátori vypočuli v piatok (11. 8.) 30 osôb, nasledujúci deň 12. augusta 40 a v nedeľu (13. 8.) zvyšných 35. Zo 105 zadržaných je 102 občanov Chorvátska a traja Gréci. Všetci popreli účasť na vražde Katsourisa.

Viac než stovka fanúšikov čelí 11 rôznym obvineniam a štyri z nich sú závažné trestné činy, vrátane plánovanej vraždy a členstva v zločineckej organizácii. Obvinených rozmiestnili do väzníc po celom Grécku.

Na internete sa objavilo video, na ktorom desiatky mladých výtržníkov prechádzajú okolo štadióna AEK s pálkami a železnými tyčami v rukách, pričom rozhadzujú svetlice a zápalné fľaše.

Polícia urobila chyby

Výtržnosti si vyžiadali desať zranených. Grécky minister ochrany obyvateľstva Giannis Oikonomou na margo tragédie uviedol, že polícia urobila „tragické chyby“, keď nedokázala zastaviť príchod fanúšikov z Chorvátska a nereagovala na informácie o možných stretoch.

Európska futbalová únia (UEFA) napokon odložila spomenutý súboj na záver tohto týždňa. Chorváti pritom nemali cestovať do Grécka, keďže mali zakázaný vstup do hľadiska po treste za predchádzajúce vyčíňanie.

odľa nariadenia UEFA bude na tento týždeň naplánovaná odveta v Záhrebe po novom prvý zápas a súboj v Aténach bude odvetou. V Grécku by mali hrať v piatok 18. augusta alebo v sobotu 19. augusta.

Posledná rozlúčka s Michalisom Katsourisom sa uskutočnila v piatok (11. 8.) v jeho rodisku Elefsina západne od Atén. Účastníci pohrebu mohli na mieste poskytnúť príspevok pre nadáciu podporujúcu deti trpiace rakovinou. Tú zriadila rodina zabitého fanúšika v jeho mene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport