Na hlavný obsah

V Nemecku zadržali príslušníka armády. Podozrievajú ho zo špionáže pre Rusko

Údajne vynášal informácie.

V Nemecku zadržali príslušníka armády. Podozrievajú ho zo špionáže pre Rusko
Budova Spolkového úradu pre vybavenie, informačné technológie a podporu Bundeswehru (BAAINBw) na brehu rieky Rýn v nemeckom meste Koblenz. Foto: TASR/DPA

Nemecké úrady v stredu (9. 8.) zadržali príslušníka tamojšej armády pre podozrenia zo špionážnej činnosti v prospech Ruska. Informovala o tom spolková prokuratúra.

„Obvinený je podozrivý z činnosti pre zahraničnú spravodajskú službu,“ uviedla prokuratúra vo svojom vyhlásení. Dodala, že okrem ruského veľvyslanectva v Berlíne podozrivý ponúkal svoje služby aj ruskému konzulátu v Bonne.

Obom ruským inštitúciám údajne vynášal informácie, ktoré získal počas svojej profesionálnej činnosti. Tie následne odovzdali ruskej spravodajskej službe.

Podozrivého muža, ktorého identifikovali ako Thomasa H., zadržali v stredu v západonemeckom meste Koblenz. Umiestnili ho do vyšetrovacej väzby. Úrady mu medzičasom prehľadali jeho byt i pracovisko.

AFP dodáva, že Thomas H. pracoval na armádnom úrade vybavenia, informačných technológií a prevádzkovej podpory (BAAINBw). Tento úrad sa podľa informácií na svojej webstránke zaoberá vývojom a testami a zabezpečuje výzbroj pre armádu – od komplexných informačných systémov tankov a lietadiel až po osobné bojové vybavenie používané vojakmi.

Do vyšetrovania zapojili nemeckú vojenskú rozviedku i Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), ktorý ešte v júni upozornil na riziko „agresívnej ruskej špionážnej operácie“ počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajine.

Kremeľ podľa BfV prejavil zvýšený záujem o získavanie informácii v súvislosti so sankciami uvalenými na Rusko zo strany západných štátov, ktoré zároveň poskytujú Ukrajine prostriedky na jej obranu.

Ruské spravodajské služby sa v tejto súvislosti snažili priviesť do Nemecka nových zamestnancov, či obnoviť kontakty so svojím personálom.

Berlín v polovici apríla vyhostil viacerých ruských diplomatov pre podozrenia zo špionáže, na čo Moskva odpovedala recipročným krokom a vyhostila 20 nemeckých diplomatov z Ruska, pripomína AFP.

Rusko v máji obmedzilo počet nemeckého personálu v Rusku na 350 osôb, v dôsledku čoho muselo krajinu opustiť niekoľko stoviek zamestnancov nemeckých inštitúcií. Nemecko potom nariadilo uzatvorenie štyroch z piatich ruských konzulátov nachádzajúcich sa na jeho území.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet