Na hlavný obsah

V Ukrajinskom meste vyzývajú ľudí na evakuáciu, počet aj intenzita útokov narastá

Úrady spustili dobrovoľný evakuačný plán

V Ukrajinskom meste vyzývajú ľudí na evakuáciu, počet aj intenzita útokov narastá
Žena kráča okolo budovy zničenej ruským útokom v ukrajinskom Kupiansku v pondelok 20. februára 2023. Foto: TASR/AP

Ruské ostreľovanie východoukrajinského mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti sa v poslednom období vystupňovalo a úrady vyzývajú obyvateľov, aby odtiaľ evakuovali deti a ľudí s obmedzenou pohyblivosťou. V utorok o tom informovala americká televízia CNN.

„Od deokupácie v septembri 2022 obyvatelia Kupianska neustále trpia ostreľovaním. Žiaľ, nedávno sa počet útokov vystupňoval, zvýšil a škála zbraní používaných na ostreľovanie mesta sa tiež rozšírila,“ povedal v utorok v ukrajinskej štátnej televízii šéf vojenskej mestskej správy Andrij Besedin. Dodal, že Rusko teraz ostreľuje Kupiansk aj navádzanými bombami.

Úrady v meste spustili dobrovoľný evakuačný plán pre obyvateľstvo už v novembri 2022, ale mnoho obyvateľov sa rozhodlo v oblasti zostať.

„Aktívne vyzývame ľudí, aby z územia našej komunity evakuovali deti, a zdôrazňujeme, že život je najdôležitejší. Je nutné odísť z nebezpečnej zóny, predovšetkým to platí pre deti a ľudí s obmedzenou pohyblivosťou,“ uviedol Besedin.

Úrady komunikujú na sociálnych sieťach

Podľa neho úrady aktívne komunikujú s obyvateľmi mesta cez účty na sociálnych sieťach. Zdôraznil, že hoci Kupiansk je stále slobodný a ovláda ho Ukrajina, obranné sily ťažko pracujú na tom, aby „nedali nepriateľovi žiadnu šancu prelomiť obranu. Lenže teroristický štát dokazuje, že vedie vojnu aj proti civilistom, životne dôležitej infraštruktúre a terorizuje obce s civilistami“.

Besedin informoval, že ruské ostreľovanie zasiahlo v pondelok 7. augusta dedinu Kruhľakivka v Charkovskej oblasti. Zabití tam boli dvaja civilisti a najmenej ďalších päť utrpelo zranenia, uviedol šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Ruská armáda podľa neho ostreľovala dedinu štyrmi navádzanými bombami a zasiahla súkromné domy.

Ruské sily zosilnili útoky po celej Charkovskej oblasti a snažia sa znovu dobyť toto územie. Aj námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v pondelok na YouTube uviedla, že „smer na Kupiansk je zrejme najhorúcejším ohniskom“ útokov, pretože ruské sily sa znova pokúšajú získať pozície, ktoré v Charkovskej oblasti stratili vlani na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet