Na hlavný obsah

Neznáma krajina nakúpila desiatky tankov Leopard 1 od belgickej firmy, pošle ich na Ukrajinu

Tanky sa najprv presunú do Nemecka a do Talianska.

Neznáma krajina nakúpila desiatky tankov Leopard 1 od belgickej firmy, pošle ich na Ukrajinu
Na ilustračnej snímke tank Leopard. Foto: TASR/AP

Prvé dva tanky Leopard 1 tento týždeň opustili Belgicko a sú na ceste na Ukrajinu, píšu belgické médiá. Technika podľa nich však nepochádza od belgickej vlády, ale od neznámej krajiny, ktorá od súkromnej spoločnosti OIP kúpila celkovo 50 týchto starších modelov tankov nemeckej výroby.

„Tanky sa najprv presunú do Nemecka a do Talianska, kde budú zmodernizované a dostanú moderné zbraňové systémy. Následne zamieria na bojisko,“ povedal denníku De Standaard šéf belgickej firmy OIP Freddy Verslyus. Tanky pochádzajú práve zo skladov tejto firmy. „To všetko bude nejaký čas trvať. Len samotná preprava zaberie niekoľko týždňov. Päťdesiat tankov sa nedá len tak naložiť na nákladiaky,“ uviedol.

OIP nakúpila leopardy asi pred desiatimi rokmi, keď sa ich v rámci znižovania nákladov zbavovala belgická armáda. Uviedli to noviny The Brussels Times, podľa ktorých na začiatku tohto roka belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová oznámila, že Belgicko má záujem o spätné odkúpenie týchto tankov. OIP však podľa nej požadoval za zastaranú techniku neprimeranú sumu, a obchod sa preto neuskutočnil.

Tanky nakoniec podľa belgických médií kúpila iná krajina. Versluys však nezverejnil, o aký štát išlo ani za akú sumu ich predal.

Ukrajina sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej invázii. Kyjev sa na podporu svojej protiofenzívy, ktorú začal tento rok na začiatku júna, snažil od začiatku tohto roka získať od západných spojencov tanky a obrnené vozidlá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet