Na hlavný obsah

Vašo Patejdl bol ikona a obdivovaný kolega, známe osobnosti spomínajú na zosnulého hudobníka

Jeho úmrtie veľmi ťažko znáša muzikant Ján Baláž.

Vašo Patejdl bol ikona a obdivovaný kolega, známe osobnosti spomínajú na zosnulého hudobníka
Na snímke člen skupiny Elán Vašo Patejdl. Foto: TASR/Jakub Kotian

Úmrtie hudobníka Vaša Patejdla veľmi ťažko doľahlo na muzikanta Jána Baláža, ktorý s ním spoločne prežil desaťročia. Dlhoročný člen skupiny Elán, gitarista, spevák a skladateľ Ján Baláž hľadal veľmi ťažko slová a preto si v rozhovore pomohol parafrázou prvých slov z kultovej piesne tejto legendárnej skupiny Voda, čo má drží nad vodou: „Keby bolo niečo, čo sa ti dá zniesť“.

„Ešte v piatok (18. 8.) podvečer som s ním telefonoval, takže som vedel, že je veľmi zle. Nešlo teda o ‚blesk z jasného neba‘. Ale aj tak som z toho hrozne smutný a rozčarovaný. Je to smutné a nespravodlivé, lebo to bol veľmi dobrý človek,“ povedal Ján Baláž.

Elánista Ján Baláž poznal Vaša Patejdla od detstva. „Spoznal som ho už predtým, keď sme spolu ešte nehrali. Prežil som s ním celý život, prežili sme toho strašne veľa, my sme žili spolu naplno desaťročia,“ povedal. Spolu s Vašom Patejdlom boli obaja členmi skvelej hudobnej rodiny. „Rodina je, žiaľ, teraz rozdelená. Jeden bude hore, my ešte tu, však nás počká,“ dodal Ján Baláž.

Urobil veľa pre slovenskú a českú kultúru

Hudobník Vašo Patejdl urobil veľa pre slovenskú a českú kultúru. Skonštatovala to speváčka Beáta Dubasová, pre ktorú Patejdl v marci zložil pieseň Pierko pravdy k jej 60. narodeninám.

„Som v šoku, nenachádzam slov, naposledy sme sa stretli pri nakrúcaní programu Záhady tela. Nahrávanie pesničky Pierko pravdy v marci bola naša posledná spolupráca. Pre mňa to bol človek, ktorý mi urobil nádherný život, zložil mi všetky moje hity,“ uviedla Dubasová.

„Len pred troma týždňami sme stáli na spoločnom pódiu. Toto je posledné foto zo šatne s tebou kamarát a obdivovaný kolega. Šťastný let do krásneho nekonečna. Budeš nám veľmi chýbať,“ napísal na svojom facebooku spevák Peter Nagy k spoločnej fotke so zosnulým hudobníkom.

Fotografiu speváka s nápisom ‚Odpočívajte v pokoji‘ na sociálnej sieti zverejnila aj slovenská hudobná skupina Hex.

Spomínajú aj politici

Prezidentka Zuzana Čaputová označila Vaša Patejdla za hudobnú legendu. Úmrtie hudobníka vníma ako smutnú správu pre všetkých jeho slovenských aj českých fanúšikov. Obdobne sa vyjadril aj predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Mala som 17 a on bol hviezda. V deň narodenín mal koncert v Pezinku. A zahral mi k nim pesničku. Ďalšiu už nezahrá,“ spomína si na Patejdla prezidentka. Na sociálnej sieti zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine, priateľom a blízkym.

„Pri jeho pesničkách sme prežívali prvé lásky, ako Fontána pre Zuzanu. A ďalej nás neodmysliteľne sprevádzal snáď celým životom. S Vašom každému z nás odchádza kus detstva, kus života, člen rodiny, priateľ, kolega,“ napísal predseda parlamentu. Patejdla popísal ako výnimočný talent a skvelého človeka.

Na Patejdla spomínajú aj v Česku

Aj českú spevácku legendu Helenu Vondráčkovú správa o úmrtí Vaša Patejdla veľmi zarmútila a šokovala.

„Viem to od rána a som strašne smutná. Skutočne to bola šokujúca správa. Je mi to strašne ľúto, pretože odišiel človek, ktorého sme milovali všetci a vážili sme si ho. Bol to výborný muzikant, aranžér, spevák, skladateľ a kamarát. Ani nie pred mesiacom som s ním bola v Přerove na tenisovom turnaji. Viem, že mal zdravotné problémy, ale vôbec by mi nenapadlo, že by to takto dopadlo,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko