Na hlavný obsah

Velenie ruských vzdušných síl je pod tlakom, aby zlepšilo obranu západu krajiny, tvrdí britský rezort obrany

Vzrástol rozsah hrozieb objavujúcich sa vo vnútrozemí Ruska.

Velenie ruských vzdušných síl je pod tlakom, aby zlepšilo obranu západu krajiny, tvrdí britský rezort obrany
Stíhačka britských ozbrojených síl Typhoon (vľavo) monitoruje dva ruské bombardéry. Foto: TASR/AP

Velenie ruských vzdušných a kozmických síl je pravdepodobne pod silným tlakom, aby zlepšilo protivzdušnú obranu nad západnou časťou Ruskej federácie. Vo svojej zvodke o vývoji vojny na Ukrajine to píše britské ministerstvo obrany.

Podľa agentúry DPA ministerstvo poukazuje na to, že v posledných mesiacoch vzrástol rozsah hrozieb objavujúcich sa vo vnútrozemí Ruska.

Údery na ciele v Rusku sú pritom zo strategického hľadiska dôležité. Ruský prezident Vladimir Putin totiž „takmer určite napadol Ukrajinu s predpokladom, že to nebude mať priamy vplyv na obyvateľov Ruska“, píše sa v zvodke.

Tlak na náčelníka štábu vzdušných síl

Britská stanica BBC pripomenula, že útokom bezpilotných lietadiel už viackrát vystavili ruské hlavné mesto Moskva. Dokonca i samotný Kremeľ. Pribúdajú aj správy o nasadení protilietadlových raketových systémov S-200 sovietskej výroby, ktoré Ukrajina už vyradila, ale zdá sa, že ho v súčasnosti používa na likvidáciu pozemných cieľov.

BBC predpokladá, že v tejto situácii bude v Rusku vyvíjaný mimoriadny tlak na náčelníka štábu vzdušných síl generálplukovníka Viktora Afzalova.

Hlavný veliteľ týchto síl, generál Sergej Surovikin, je stále nezvestný. Podľa správy britských tajných služieb bol pravdepodobne zadržaný v súvislosti s vzburou časti žoldnierov Vagnerovej skupiny z júna, dodala stanica BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet