Na hlavný obsah

Volodymyr Zelenskyj prejavil vďaku Dánsku aj Holandsku. Obe krajiny podarujú Ukrajine stíhačky F-16

Stíhačky by mali poslať v budúcom roku.

Volodymyr Zelenskyj prejavil vďaku Dánsku aj Holandsku. Obe krajiny podarujú Ukrajine stíhačky F-16
Dánska premiérka Mette Frederiksenová víta ukrajinského prezidenta. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Dánsku a Holandsku, ktoré v nedeľu oznámili, že poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. Informuje o tom agentúra DPA podľa Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti.

„Ďakujem holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, jeho celému tímu a občanom Holandska za rozhodnutie o F-16-kach pre Ukrajinu,“ napísal. Prezident dodal, že ukrajinskí bojovníci dostanú 42 skvelých bojových lietadiel.

„Ďakujem dánskej premiérke Mette Frederiksenovej a celému Dánsku, i každému Dánovi – ktorý má Ukrajinu v srdci -, za ich mimoriadne praktickú pomoc. Devätnásť stíhačiek,“ uviedol Zelenskyj.

Zelenskyj navštívil Dánsko aj Holandsko

Ukrajinský prezident počas nedele (20.8.) navštívil Amsterdam i Kodaň, kde sa stretol s premiérmi oboch krajín. Frederiksenová po rokovaní s ním uviedla, že prvých šesť stíhačiek by malo byť Ukrajine dodaných okolo Nového roka. Ďalších osem dostane podľa jej slov Kyjev na budúci rok a zvyšných päť v roku 2025.

Holandský premiér Rutte už predtým informoval, že jeho krajina má k dispozícii 42 stíhačiek F-16, no ešte sa nerozhodla, či ich Kyjevu daruje všetky, uviedol denník The Guardian.

Presné načasovanie dodávok holandských lietadiel nie je známe a len 24 zo 42 holandských stíhačiek F-16 je v súčasnosti schopných prevádzky, píše DPA s odvolaním sa na holandské ministerstvo obrany.

Zelenskyj v sobotu (19.8.) pricestoval do Švédska, kde s tamojším premiérom Ulfom Kristerssonom rokoval o možnosti získania stíhačiek Gripen na posilnenie ukrajinských vzdušných síl.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v sobotu večer povedal, že výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 sa už začal. Výcvik bude podľa neho trvať najmenej šesť mesiacov, čo sa považuje za minimum pre pilotov, možno však aj dlhšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet