Na hlavný obsah

V Rusku sa blížia voľby: Môžeme byť svedkami riadeného transferu moci, potrebujú ukončiť vojnu, tvrdí analytik

Opozícia podľa Kulebu v Rusku teraz neexistuje.

V Rusku sa blížia voľby: Môžeme byť svedkami riadeného transferu moci, potrebujú ukončiť vojnu, tvrdí analytik
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Nízky kurz rubľa, vysoká inflácia či veľké výdavky na vojnu. Aj to sú faktory, ktoré ovplyvňujú život v súčasnom Rusku. V marci budú v krajine prezidentské voľby. Aká je situácia v spoločnosti a aký môže mať vplyv na voľby vojenský konflikt zisťoval redaktor RTVS Michal Cimerman, ktorý sa rozprával s analytikom Alexanderom Dulebom.

Prieskumy tvrdia, že ruského prezidenta Vladimira Putina podporuje až 90 percent ľudí v Rusku. Analytik však zdôrazňuje, že momentálne v Rusku nemôžu urobiť relevantný prieskum verejnej mienky a už vôbec nie v súvislosti s podporou armády, prezidenta či vojnou. „Ak sa vyjadríte, že ste proti vojne alebo nesúhlasíte s politikou prezidenta, tak vám hrozí basa. Tie čísla nie sú reálne,“ hovorí.

Podľa Dulebu v súvislosti s prezidentskými voľbami v Rusku nesmieme zabúdať na júnovú vzburu lídra vagnerovcov Jevgenija Prigožna. „On ozvučil program ruskej elity a tých, ktorí chcú ukončiť vojnu, pretože je pre Rusko nezmyselná, a zároveň nechcú meniť režim a nič na pomeroch, ktoré existujú,“ vyhlásil.

Prigožin podľa neho spochybnil všetky kľúčové argumenty Putina o zmysle vojny na Ukrajine. „Podľa mňa je tam dohoda o tom, že tí, ktorých program Prigožin ozvučil, vyslali signál Putinovi, že toto sú tvoje hranice,“ myslí si analytik.

„V marci na budúci rok môžeme byť svedkami riadeného transferu moci. Potrebujú ukončiť túto vojnu, nedáva im už žiadnu perspektívu,“ dodal odborník.

„Sú tam, samozrejme, aj iní kandidáti, nemusí to byť len Prigožin, to určite nie,“ uviedol. Ako veľkú politickú nádej Ruska spomenul gubernátora Tulskej oblasti Alexeja Ďumina. „Je to mladý človek, ktorý urobil kariéru v silových zložkách. Vyzerá, že by mohol byť kompromisnou figúrou,“ vyhlásil.

Prigožinova vzbura bola začiatkom transferu moci

Duleba zároveň pripomenul, že transfer moci v roku 2008 medzi Putinom a Medvedevom prebehol postupne. Dmitrija Medvedeva na prebratie prezidentskej funkcie pripravovali pol roka dopredu. „Medvedev pol roka otváral škôlky, závody, cesty, robili mu PR,“ hovorí.

„To, či Putin skončí v marci a bude nejaký riadený transfer, tak to sa dozvieme skôr,“ skonštatoval.

Duleba zdôraznil, že Prigožinova vzbura nebola neúspešným pokusom o puč. „Bol to začiatok prechodu moci v Rusku do iných rúk, len riadený, zatiaľ,“ dodal.

Opozícia podľa neho v Rusku momentálne neexistuje. Opoziční politici sú buď za mrežami, alebo v exile. „Nemáte tam slobodu slova. Ak máte kritický názor na vojnu, tak končíte a idete do basy,“ uviedol.

„Nemôžete byť verejne aktívny s cieľom organizovať opozičné hnutie v Rusku, lebo by ste išli do basy. Je tam policajný režim,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet