Na hlavný obsah

Prezident Zelenskyj pricestoval na vopred neohlásenú návštevu do Atén. Stretne sa s lídrami balkánskych krajín

Ukrajinský prezident sa presunul najprv do Holandska.

Prezident Zelenskyj pricestoval na vopred neohlásenú návštevu do Atén. Stretne sa s lídrami balkánskych krajín
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok na vopred neohlásenú návštevu Atén, kde sa stretne s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom a zúčastní sa na neformálnej večeri lídrov balkánskych krajín. Oznámila to kancelária gréckeho premiéra, informuje o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

O príchode do Grécka informoval na platforme Telegram aj samotný Zelenskyj. Uviedol, že na programe má tiež schôdzku s gréckou prezidentkou Katerine Sakellaropulosovou.

V pondelok sa v Aténach koná neformálna večera najvyšších predstaviteľov deviatich balkánskych krajín. Zúčastnia sa na nej aj Zelenskyj, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Večera sa koná pri príležitosti 20. výročia summitu EÚ-západný Balkán, na ktorom v Solúne potvrdili európsku perspektívu pre tento región. Zelenskyj do gréckej metropole priletel z Dánska, kde bol od nedele a rokoval tam s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a v pondelok vystúpil v dánskom parlamente.

Dánsko bolo jeho treťou víkendovou zastávkou v rámci vopred neohláseného turné po európskych krajinách. V sobotu pricestoval Zelenskyj do Švédska, kde s premiérom Ulfom Kristerssonom rokoval o možnosti získania stíhačiek Gripen na posilnenie ukrajinských vzdušných síl. Kristersson neskôr v pondelok naznačil, že Švédsko zatiaľ Kyjevu svoje gripeny neposkytne.

V nedeľu sa ukrajinský prezident presunul najprv do Holandska, kde stretol s premiérom Markom Ruttem. Ten následne potvrdil, že Dánsko a Holandsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. Informáciu neskôr v nedeľu potvrdila aj dánska premiérka Frederiksenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet