Na hlavný obsah

Žiaci autoškôl prepadávajú z teórie. Pri nových testoch stúpla neúspešnosť takmer dvojnásobne

Niekto hovorí, že problém je v žiakoch, iní zase, že v otázkach.

Žiaci autoškôl prepadávajú z teórie. Pri nových testoch stúpla neúspešnosť takmer dvojnásobne
Ilustračná snímka označenia vozidla autoškoly. Foto: RTVS

V nových elektronických testoch autoškôl uspelo výrazne menej budúcich vodičov, ako pri staršom písomnom testovaní. Podľa inštruktorov autoškôl sa uchádzači o vodičský preukaz učia teoretické otázky na poslednú chvíľu.

Nové elektronické testy už od apríla do júla absolvovalo viac ako 23-tisíc žiadateľov o vodičský preukaz. Neúspešných bolo priemerne 21 percent z nich. Pre porovnanie staré, teda papierové testy neurobilo len 12 percent. Neúspešnosť teda stúpla takmer dvojnásobne.

„Prepadovosť je, ale zaujímavé je, že máme aj cudzincov a tí urobia na prvý pokus a Slovák neurobí. Takže nie je problém podľa mňa až tak v testoch, ale je aj v ľuďoch. Treba sa tomu venovať,“ vysvetlil majiteľ košickej Global Autoškoly Rastislav Lipták.

Niektorí hovoria, že problém je v žiakoch, iní zase v otázkach. „Problém je v tom, že otázky, ktoré sa tam kladú, sa dosť často menia. Ten dotyčný, ktorý vlastne žiada o vodičský preukaz, sa s tým musí veľmi často hrať a zistiť, čo konkrétne tam od neho chcú,“ povedal majiteľ košickej autoškoly KARIMA Marek Karička.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Zmenil sa aj počet opravných termínov

Okrem nového testovania sa zmenili aj opravné termíny. Pri písomných skúškach ich mali žiaci tri, no teraz pri elektronických im pribudol jeden termín navyše.

A práve štyri opravné termíny vedú podľa inštruktora žiakov k tomu, že na skúšku sa pripravujú na poslednú chvíľu. „Idu ôsmi, deviati, tak niekedy jeden, dvaja neurobia. Takže zhruba je to okolo tých 15 až 20 percent,“ uviedol Lipták.

Policajný zbor je s novým elektronickým testovaním spokojný. „A to z dôvodu zvýšenia počtu vyskúšaných žiadateľov. Zefektívnenia činnosti skúšobného komisára a objektívnosti teoretickej skúšky,“ vysvetlila hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Elektronické testovanie má podľa polície obmedziť či úplne zastaviť korupčné správanie pri teoretickej skúške.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko