Na hlavný obsah

Eurofondy nevyužívame naplno, upozorňuje premiér. Vláda pripravila odporúčania, ako ich čerpať čo najefektívnejšie

Oproti susedným krajinám vraj máme čo zlepšovať.

Eurofondy nevyužívame naplno, upozorňuje premiér. Vláda pripravila odporúčania, ako ich čerpať čo najefektívnejšie
Premiér Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poverená vláda pripravila na sklonku svojho funkčného obdobia odporúčania, ako čo najefektívnejšie čerpať eurofondy. Posledných 15 rokov sme totiž podľa povereného premiéra Ľudovíta Ódora nevyužili naplno. Oproti susedným krajinám máme v čerpaní eurofondov čo zlepšovať, povedal.

„Keď sa pozrieme na posledných 15 rokov, kedy nám daňovníci z rôznych krajín Európskej únie poslali 24 miliárd eur, čo nie je málo, tak čo za to môžeme ukázať, tak sme nevyužili ten potenciál naplno,“ vyhlásil Ódor.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Štefánia Kačalková:

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková tvrdí, že situácia je alarmujúca. Ak má Slovensko napredovať treba urobiť veľa nudných administratívnych krokov.

„Navrhli sme 36 odporúčaní. Desať z nich sme nazvali Desatoro pre lepšie využívanie eurofondov, to zahŕňa najdôležitejšie oblasti. Prvá sa týka toho, že táto krajina potrebuje mať nastavený strategický plán toho, čo by sme tu chceli realizovať,“ uviedla.

Podľa Vaššákovej by mala príprava projektov začať omnoho skôr, ako dostaneme peniaze z Bruselu. Preto navrhujú zriadenie fondu na predprojektovú prípravu v sume aspoň 50 miliónov eur.

„Napríklad nemocnica v Martine alebo nemocnica Rázsochy. Pokiaľ by sa tieto projekty včas a rozumne pripravili, už sa mohli tieto investície aj realizovať. A nehovorili by sme teraz o tom, že tieto projekty sa potrebujú len pripraviť. Preto je tento fond pre mňa jedným z kľúčových opatrení,“ dopĺňa minister investícií Peter Balík.

Ide o inšpiráciu z Poľska či Českej republiky. Dôležité je podľa Vaššákovej tiež, aby sme zlepšili prípravu verejného obstarávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika