Na hlavný obsah

K zrušeniu mimoriadneho stavu v súvislosti s pandémiou stačí už len podpis prezidentky, priblížil premiér

Vláda by ho mohla zrušiť už túto stredu.

K zrušeniu mimoriadneho stavu v súvislosti s pandémiou stačí už len podpis prezidentky, priblížil premiér
Premiér Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po pondelkovom (11. 9.) rokovaní ústredného krízového štábu „sme krôčik od ukončenia mimoriadneho stavu v súvislosti s ochorením COVID-19“. Povedal to premiér Ľudovít Ódor na brífingu na úrade vlády.

Vzhľadom na to, že ochorenie už nepredstavuje globálne zdravotné riziko, môže vláda pristúpiť k zrušeniu mimoriadneho stavu, ktorý trval od marca 2020. Návrhy, o ktorých sa rokovalo na pondelkovom krízovom štábe, by následne mali postúpiť na rokovanie vlády. „A ak pani prezidentka dá súhlas, vláda ich môže schváliť ešte túto stredu (13. 9.),“ priblížil Ódor.

Navrhovaná platnosť opatrení je od piatka 15. septembra od 6.00 h. „Občania ráno vstanú a možno sa budú cítiť bezpečnejšie z toho titulu, že nebudú dve mimoriadne situácie, ale iba jedna. Mimoriadna situácia, ktorá súvisí s vojnou na Ukrajine naďalej trvá,“ dodal.

Ukončenie mimoriadnej situácie požadovali už od začiatku leta odborové zväzy. Tvrdili, že im to robí prekážky pri pracovnoprávnych vzťahoch. Napríklad pri nariaďovaní povinnej dovolenky alebo čerpaní rekondičných pobytov.

Zrušenie mimoriadneho stavu by mohlo pomôcť aj polícii pri vyhosťovaní nelegálnych migrantov, ktorí do Európskej únie neutekajú pred vojnou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko