Na hlavný obsah

Kardinál Pietro Parolin prišiel po dvoch rokoch opäť do Košíc. Posvätil centrum pre Ukrajincov aj centrum mládeže

Prišiel na sviatok Sedembolestnej Panny Márie.

Kardinál Pietro Parolin prišiel po dvoch rokoch opäť do Košíc. Posvätil centrum pre Ukrajincov aj centrum mládeže
Kardinál Pietro Parolin na návšteve Košíc. Foto: RTVS

Kardinál Pietro Parolin prišiel po dvoch rokoch opäť do Košíc. Teraz prišiel ako pútnik, vtedy sprevádzal pápeža. Na cirkevný sviatok Sedembolestnej Panny Márie (15. 9.) posvätil gréckokatolícke centrum pre Ukrajincov aj centrum mládeže.

Kardinála Pietra Parolina sprevádzal v Košiciach arcibiskup Cyril Vasiľ. Ako prvú navštívil gréckokatolícku katedrálu. „Jeho návšteva tu je aj pripomienkou 30. výročia vzťahov diplomatických medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou, čo je dôležitý medzník v našich národných dejinách a v dejinách vzťahov,“ uviedol Vasiľ.

Návšteve kardinála Parolina v Košiciach sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Ich kroky smerovali hneď vedľa do Centra prijatia pre ukrajinských utečencov a Centra mládeže, ktoré posvätil. Tri dni od vypuknutia vojny našli útočisko v Košiciach aj manželia Sofia a Ivan, ktorí spolu žijú 53 rokov. Hovoria, že stretnutie s kardinálom im dodalo nádej.

„Chodíme sa sem modliť a veríme, že Pán Boh pomôže a bude na Ukrajine mier, a potom sa vrátime domov,“ povedali manželia.

Pripomenul ochotu Slovenska pomáhať obetiam vojny

Vatikán od začiatku kritizoval a odsúdil vojnu na Ukrajine. Na druhej strane podporuje našu snahu a ochotu pomáhať, pripomenul kardinál vo svojom príhovore.

„Je to vyznačenie pre všetkých tých ukrajinských našich bratov a sestry, ktorí našli útočisko u nás. Naďalej tu majú možnosť prichádzať, integrovať sa, vyučovanie slovenčiny a podobne. Sám kardinál si želal stretnúť sa s ukrajinskou komunitou,“ povedal gréckokatolícky biskupský vikár Vojtech Boháč.

„Stále padajú bomby, rakety letia, každý deň zomierajú ľudia, ničia sa domy, ľudia musia utekať. Podľa mňa také veci by sa už nemali diať v tomto 21. storočí by sme sa mali venovať ako zlepšiť život a nie zničiť ho ľuďom,“ povedal spevák a člen operného zboru Národného divadla v Košiciach Stanislav Rusyn.

Po stretnutí s veriacimi sa kardinál Pietro Parolin presunul do katedrály sv. Alžbety, kde sa všetci spoločne modlili vešpery v talianskom jazyku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny