Na hlavný obsah

Kucka má na dosah významý míľnik. Ak nastúpi proti Portugalsku, pridá sa do klubu reprezentačných stovkárov

Viac ako sto duelov za národný tím aktuálne odohrali štyria hráči.

Kucka má na dosah významý míľnik. Ak nastúpi proti Portugalsku, pridá sa do klubu reprezentačných stovkárov
Slovenský futbalový reprezentant Juraj Kucka. Foto: TASR, koláž: RTVS

Pre dlhoročnú oporu reprezentácie Juraja Kucku bude zápas proti Portugalsku významný nielen atraktivitou súpera. Ak nastúpi, bude to jeho stý štart v národnom tíme. Tridsaťšesťročný stredopoliar sa zaradí do partie štyroch ďalších reprezentačných stovkárov.

Najviac zápasov v najcennejšom drese odohral Marek Hamšík (138), ktorý v júni ukončil profesionálnu kariéru. Jediným aktívnym stovkárom je Peter Pekarík so 119 štartami. Ako prvý prekonal métu sto duelov Miroslav Karhan – zastavil na čísle 107. O štyri stretnutia menej v národnom tíme má na konte Martin Škrtel.

Reprezentačný príbeh Juraja Kucku sa začal písať v novembri 2008 v prípravnom súboji s Lichtenštajnskom. V 53. minúte odišiel z ihriska Branislav Obžera, ktorého nahradil s číslom 5 hrajúci Juraj Kucka.

„Bol som riadne mladý. Je pekné to takto vidieť. Niečo si pamätám a niečo nie, ako napríklad kľučku pred šestnástkou s malou domov brankárovi. Prvý zápas vždy zostane v mojej pamäti, pretože to bol začiatok nejakej cesty. Pomaličky som už na jej konci. Strašne rýchlo to ubehlo,“ reagoval pri pohľade na pamätné momenty v reprezentačnom drese Kucka.

Štartoval na všetkých veľkých podujatiach

Prvý gól dal v auguste 2011 Rakúsku po tom, čo sa predstavil aj na svetovom šampionáte v Juhoafrickej republike. Tréner Weiss st. ho zobral, hoci predtým odohral iba šesť prípravných duelov.

„Nečakal som, že by som sa na MS mohol dostať, ale veril som, že s kúskom šťastia by to bolo možné. Pracoval som na sebe a možno aj vďaka majstrovstvám som sa dostal do hľadáčika viacerých klubov a prestúpil do Talianska,“ zaspomínal si bývalý hráč Sparty Praha, FC Janov či AC Miláno.

Na konte má dvanásť reprezentačných gólov. Keď skóroval, náš tím nikdy neprehral. Pamätný je ten do siete španielskeho gólmana Ikera Casillasa v kvalifikácii na ME 2016. „Bolo neskutočné, čo sme ako tím dokázali. Hrali sme na hranici svojich síl. Cítil som veľkú hrdosť na celý tím, ale bol som hrdý aj sám na seba, že sa mi podarilo dať taký gól brankárovi, ako je Casillas,“ prezradil čochvíľa nový člen reprezentačného klubu stovkárov.

Kucka je jedným zo štyroch hráčov, ktorí boli na MS 2010 aj na oboch európskych šampionátoch. Reprezentácii má stále čo ponúknuť. Stý zápas odohrá proti majstrom Európy z roku 2016. „Nikdy som nerozmýšľal nad tým, že by som mohol dosiahnuť takéto číslo. Nemal som to v hlave, až od chvíle, keď som sa k stovke začal blížiť. Keď sa to podarí, tak to bude pekné, obzvlášť v takomto dueli na vypredanom Tehelnom poli,“ ukončil Kucka.

Stému štartu Juraja Kucku v reprezentačnom drese sa v Góloch – bodoch – sekundách venovala Dominika Komrhelová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport