Na hlavný obsah

Kyjev navrhol Poľsku, Maďarsku a Slovensku kompromis v otázke exportu obilia. Predstavil akčný plán

Mechanizmus podľa Ukrajiny pomôže predchádzať narušeniam trhu susedov.

Kyjev navrhol Poľsku, Maďarsku a Slovensku kompromis v otázke exportu obilia. Predstavil akčný plán
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ukrajinská vláda ponúkla členom Európskej únie (EÚ), ktorí s ňou susedia, kompromis v oblasti exportu obilia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie premiéra Ukrajiny Denysa Šmyhaľa.

„Naša vláda ponúka Európskej únii a susedným krajinám kompromisný scenár. Už sme predstavili Európskej komisii akčný plán kontroly exportu štyroch druhov poľnohospodárskych produktov,“ uviedol premiér.

Podľa jeho slov navrhnutý kontrolný mechanizmus pomôže predchádzať narušeniam trhu susedov Ukrajiny, ktoré sú členmi EÚ.

„Predovšetkým plánujeme prijať uznesenie, na základe ktorého vývoz tovarov do piatich susedných štátov bude musieť schvaľovať ukrajinský rezort hospodárstva,“ povedal Šmyhaľ.

Ak sa kompromis nedosiahne, bude Ukrajina podľa jej premiéra pokračovať v procese sťažnosti na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) voči Poľsku, Maďarsku a Slovensku pre jednostranné reštrikcie importu ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

Ukrajina okrem toho štartuje antidiskriminačné prešetrovanie nepriateľských krokov týchto krajín v oblasti obchodu na základe štatistiky za rok 2023.

„Ak Poľsko a Maďarsko nebudú súhlasiť s opatreniami schválenými Európskou komisiou a nezrušia jednostranné zákazy našich tovarov, rozhodneme o zákaze dovozu určitých kategórií tovarov z týchto krajín na ukrajinský trh,“ zdôraznil Šmyhaľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet