Na hlavný obsah

Nezamestnanosť bude podľa analytika v najbližšom období mierne rásť, zamestnanci nie sú spokojní so mzdami

Brzdiť ju budú početné odchody do dôchodku.

Nezamestnanosť bude podľa analytika v najbližšom období mierne rásť, zamestnanci nie sú spokojní so mzdami
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Miera nezamestnanosti na Slovensku v nasledujúcom období pravdepodobne mierne vzrastie. Uviedol to analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák v komentári k údajom o trhu práce v 2. štvrťroku 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Do nasledujúceho obdobia očakávame nárast miery nezamestnanosti, ktorá reaguje na ekonomický vývoj s určitým oneskorením. Na druhej strane bude tento nárast brzdený faktormi, ako napríklad dlhodobý nedostatok zamestnancov či demografia, keď práve v týchto rokoch odchádzajú do dôchodku silné populačné ročníky. Hovoríme preto o náraste nezamestnanosti na úrovni desatín percentuálneho bodu (p. b.),“ spresnil Horňák.

Zamestnanci v prostredí zvýšenej inflácie podľa neho žiadajú vyšší rast miezd na udržanie kúpyschopnosti a životnej úrovne. Nízka miera nezamestnanosti a dlhodobý nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily sú tiež faktormi, ktoré pôsobia v prospech zamestnancov pri mzdových vyjednávaniach.

„To spolu s ďalším klesaním miery inflácie môže priniesť rast reálnych miezd už v tomto štvrťroku. Hornú hranicu rastu miezd však ovplyvňujú obmedzené možnosti firiem, keďže čelia zvýšeným nákladom z viacerých strán. Pre tento rok tak očakávame nárast priemernej nominálnej mzdy na úrovni približne 10 percent,“ dodal Horňák.

ŠÚ SR v pondelok (4. 9.) informoval, že miera nezamestnanosti uvádzajúca podiel nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb predstavovala v 2. štvrťroku tohto roka 5,7 percenta, medziročne sa znížila o 0,4 p. b. Počet nezamestnaných sa po sezónnom očistení v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znížil o 5,3 percenta na 159 800 osôb. Najväčšiu časť nezamestnaných, vyše 105-tisíc osôb, predstavovali ľudia bez práce jeden rok a viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika