Na hlavný obsah

Hlas-SD je v zložitej situácii, obe možnosti sú pre stranu katastrofou, myslí si Juraj Marušiak

Politológ si myslí, že niektorí členovia Hlasu-SD by sa mohli vrátiť do Smeru.

Hlas-SD je v zložitej situácii, obe možnosti sú pre stranu katastrofou, myslí si Juraj Marušiak
Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann

Strana Hlas-SD je vo veľmi zložitej situácii. Nech sa rozhodne akokoľvek, tak vždy môže stratiť. V relácii Otvorene s Annou Vargovou v Rádiu Slovensko to uviedol riaditeľ Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak. 

„V prípade, ak Hlas-SD vstúpi do koalície so Smerom, tak bude veľmi ťažko zdôvodňovať zmysel svojej existencie ako strany, keďže vznikol odchodom skupiny okolo Petra Pellegriniho zo Smeru,“ priblížil politológ.

Ružovo to pre Hlas-SD podľa neho nevyzerá ani v prípade, ak sa spojí s pravicovými stranami. „Riskuje tak stratu podstatnej časti svojich voličov. Jedna aj druhá voľba bude pre Hlas v podstate katastrofou,“ vyhlásil Marušiak.

Politológ si myslí, že niektorí členovia Hlasu-SD by sa mohli vrátiť do Smeru. „V politike sa deje všeličo. Takéto návraty boli a predpokladám, že aj budú,“ zhodnotil.

Zničujúce spojenie

Marušiak si myslí, že spojenie Hlasu a Smeru by bolo pre Hlas-SD zničujúce. „Museli by vysvetliť, prečo z toho Smeru odišli. Keď si pozrieme silu oboch strán, tak momentálne to nevyzerá tak, že by bol Pellegrini ten, kto bude určovať politiku vládnej koalície,“ dodal.

O prípadnej povolebnej spolupráci predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vyhlásil, že Hlas-SD nie je pre PS preferovaný partner. Zo spolupráce však definitívne vylúčil len stranu Smer-SD a fašistov.

„Sme pripravení rokovať s každou politickou stranou, ktorá je demokratická, proeurópska, ktorá si ctí právny štát, vrátane nezávislosti inštitúcií ako je špeciálna prokuratúra, Špecializovaný trestný súd a Policajný zbor,“ dodal.

„Neviem, či sa dokážeme s Progresívnym Slovenskom vôbec zhodnúť na nejakých programových a hodnotových otázkach,“ uviedol Pellegrini. Priznal, že programovo mu je bližší Smer-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko