Na hlavný obsah

Predaj áut v Európskej únii vzrástol. Trh sa zotavuje z minuloročného útlmu

Predaj vzrástol medziročne o viac ako pätinu.

Predaj áut v Európskej únii vzrástol. Trh sa zotavuje z minuloročného útlmu
Na ilustračnej snímke autá. Foto: TASR

V Európskej únii sa v auguste predalo vyše 787 600 áut. To v medziročnom porovnaní predstavuje rast o viac než pätinu. August pritom nepatrí k mesiacom s najvyššími predajmi vozidiel.

Zvýšenie predaja o dvojciferné hodnoty tak signalizuje, že automobilový trh v EÚ sa zotavuje z minuloročného útlmu spôsobeného nedostatkom komponentov. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA).

Združenie v stredu (20. 9.) oznámilo, že v krajinách EÚ sa v auguste predalo celkovo 787 626 áut. Oproti augustu minulého roka to znamená zvýšenie o 21 percent. Percentuálny rast o dvojciferné hodnoty zaznamenala väčšina trhov vrátane troch najväčších. V Nemecku sa predaj áut zvýšil medziročne o 37,3 percent, vo Francúzsku o 24,3 percent a v Taliansku o 11,9 percent.

Graf zobrazujúci predaj áut v Európskej únii.
Graf zobrazujúci predaj áut v Európskej únii.Foto: acea.auto

Výrazne vzrástol predaj plne elektrických vozidiel, v dôsledku čoho ich podiel na celkovom objeme predaja prvýkrát prekonal 20 percent, uviedla ACEA. Predaj týchto áut sa v auguste zvýšil viac než dvojnásobne na 165 165 a z celkového predaja za daný mesiac predstavovali 21 percent. Za osem mesiacov roka sa v EÚ predalo takmer milión plne elektrických áut.

Podiel hybridných vozidiel dosiahol z celkového objemu predaja 23,9 percent a plug-in hybridov 7,4 percent. Na porovnanie, autá s naftovým motorom predstavovali iba 12,5 percent, pričom v roku 2015 sa tieto vozidlá podieľali na celkovom objeme predaja viac než polovicou.

Najväčšia automobilka, nemecký Volkswagen, zvýšila predaj o 21,2 percent, dodala ACEA. Ešte výraznejší rast zaznamenal Renault (22,3 percent) a predaj zvýšila aj automobilka Stellantis, avšak v podstatne menšom rozsahu, o 6,4 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika