Na hlavný obsah

Predseda KDH potvrdil, že z povolebnej spolupráce vylučuje Smer-SD a extrémistov, k nim prirovnal aj Progresívne Slovensko

Podľa Roberta Fica sú nálady v KDH iné.

Predseda KDH potvrdil, že z povolebnej spolupráce vylučuje Smer-SD a extrémistov, k nim prirovnal aj Progresívne Slovensko
Na snímke predseda KDH Milan Majerský (vľavo) a predseda strany Smer-SD Robert Fico (vpravo). Foto: RTVS

Najväčšou výzvou pre novú vládu bude nelegálna migrácia, nie konsolidácia verejných financií, uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico v diskusnej politickej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Nutnosť konsolidácie verejných financií je podľa neho výsledkom politiky predchádzajúcej vlády. „Za rozvrat verejných financií zodpovedá Heger, Matovič, Čaputová, Sulík, Kollár,….“ vymenoval.

Fico odmieta, aby sa konsolidácia verejných financií dotkla aj sociálnej oblasti. „Odmietame rady od pána Ódora,“ vyhlásil.

Predseda strany KDH Milan Majerský vidí riešenie v čerpaní eurofondov, ktoré by sa podľa neho mali využiť na rozvoj regiónov a Slovenska.

„Sme aj za zvýšenie niektorých daní,“ dodal Majerský. Ako príklad spomenul bankový odvod solidarity, jeho zvýšenie by malo podľa neho do štátneho rozpočtu priniesť asi 250 miliónov eur.

So zavedením bankového odvodu súhlasí aj Fico. Odmieta, že by to viedlo k zvyšovaniu poplatkov pre občanov.

Ceny energií a potravín

Ľudia sú torpédovaní nielen cenami elektriny, ale aj infláciou, upozornil Fico. Dodal, že víta a rešpektuje dohodu vlády s elektrárňami na cene elektrickej energie. Štát so Slovenskými elektrárňami podpísal zmluvu na dodávku elektrickej energie pre domácnosti za cenu 61,20 eura za megawatthodinu aj v roku 2024. 

Čo sa týka cien tepla a plynu, tak Fico chce rokovať s regulačným úradom. Pokiaľ by sa nedohodli, tak hovoril o nasadení kompenzačných schém.

Majerský vidí riešenie aj v podpore zatepľovania z plánu obnovy. Upozornil, že Slovensko sa podľa neho okráda o veľké množstvo finančných prostriedkov z DPH, lebo sever Slovenska chodí nakupovať do Poľska, juh Slovenska do Maďarska a podobne.

„Chceme, aby konal protimonopolný úrad, aby sa pozrel na zúbky reťazcom,“ vyhlásil. Dodal, že do cien potravín sa premietli práve aj drahé energie.

Povolebná spolupráca

Obaja politici sa zhodli na tom, aby Slovensko pokračovalo v zákaze dovozu niektorých agrokomodít z Ukrajiny na naše územie. „Obilie z Ukrajiny má smerovať do tretích krajín,“ vyhlásil Majerský.

„Je správne pokračovať v zákaze dovozu ukrajinských komodít, lebo to ohrozuje slovenské poľnohospodárstvo. Slovensko si musí chrániť svoj trh. Sme pripravení rozšíriť zoznam zákazu agrokomodít o ďalšie produkty,“ skonštatoval Fico.

Majerský potvrdil, že KDH vylučuje stranu Smer-SD z povolebnej spolupráce. „Čím menšie strany, tým viac vylučujú,“ okomentoval jeho vyhlásenie Fico.

Predseda Smeru dodal, že „silácke vyjadrenia tohto typu sú zbytočné“. Podľa Fica sú nálady v KDH úplne iné. Majerský jeho vyjadrenia odmietol, o žiadnych iných náladách vraj nevie.

Predseda KDH okrem Smeru vylučuje z povolebnej spolupráce aj extrémistov. „V podobe Republiky a ĽSNS. V poslednej dobe citlivo vnímam aj Progresívne Slovensko, ktoré má vo svojom programe extrémistické prvky,“ dodal Majerský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko