Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová privítala izraelskú hlavu štátu Herzoga: Hovorili aj o spolupráci v energetike a dodávkach plynu

Izraelský prezident je na návšteve Slovenska.

Prezidentka Čaputová privítala izraelskú hlavu štátu Herzoga: Hovorili aj o spolupráci v energetike a dodávkach plynu
Stretnutie prezidentky SR a izraelského prezidenta v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a izraelský prezident Jicchak Herzog ocenili dobré vzájomné vzťahy krajín. Vo viacerých oblastiach vidia priestor na prehĺbenie spolupráce Slovenska a Izraela. Na pondelkovom (4. 9.) stretnutí sa venovali aj situácii na Ukrajine a Blízkom východe, ako i ďalším aktuálnym témam. Informovali o tom na spoločnej tlačovej konferencii v Prezidentskom paláci.

„Hovorili sme napríklad o oblasti energetiky, obnoviteľných zdrojov, ale takisto aj o dodávkach plynu vzhľadom na to, že je potrebné diverzifikovať zdroje týchto surovín a Izrael by mohol byť pre Slovensko v tomto perspektívnym partnerom,“ načrtla prezidentka. Ďalšie možnosti na prehlbovanie spolupráce vidí v oblastiach vedy, obrany či IT technológií.

Herzog verí, že jeho návšteva prispeje k spolupráci v hospodárskej, kultúrnej, akademickej či vedeckej oblasti. Pozval tiež na spoluprácu pri príprave na klimatickú krízu a jej dôsledky. Príkladom partnerstva medzi krajinami je podľa neho kooperácia pri humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

Reforma izraelského súdnictva

Hlavy štátov sa rozprávali o reforme izraelského súdnictva. „Justičná reforma prebieha aj na Slovensku. Je to proces, ktorý je v demokracii správny a zdravý. Z našich skúseností vieme, že spravodlivosť alebo justícia slúži občanom najviac vtedy, keď je postavená na rešpekte k demokratickým princípom, trojdeleniu moci a nezávislosti súdnictva,“ poznamenala Čaputová.

Pri vzťahoch Izraela a Palestíny podľa Čaputovej ostáva pre Slovensko ako základ tzv. dvojštátne riešenie. „Je dôležité, aby všetky strany spravili kroky, ktoré povedú k deeskalácii,“ uviedla.

Obaja prezidenti vyzdvihli medziľudské kontakty medzi krajinami. „Mnoho našich občanov utekalo pred hrôzami vojny a holokaustu práve do vašej krajiny a v nej našli nový domov. Mnohí z nich sa zapojili aj do Slovenského národného povstania,“ skonštatovala Čaputová. Ako pripomenula, mnohí sa dodnes hlásia k slovenskému pôvodu.

Herzog ocenil, že Slovensko sa vyrovnáva so svojou ťažkou minulosťou počas druhej svetovej vojny a holokaustu a otvorene priznáva svoje činy. Víta tiež snahy o odstránenie antisemitizmu a popierania holokaustu.

S izraelským prezidentom sa v pondelok stretne aj premiér Ľudovít Ódor.

Pozrite si fotogalériu s privítacieho ceremoniálu pred Prezidentským palácom v Bratislave:

Téme sa v reportáži venoval aj redaktor RTVS Matúš Oparty:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko