Na hlavný obsah

Výsledky doplňujúcich volieb: Zatiaľ najvyššia účasť bola v Haluziciach, najnižšia zas v Dolnom Kubíne

Výsledky sobotných volieb obce postupne zverejňujú.

Výsledky doplňujúcich volieb: Zatiaľ najvyššia účasť bola v Haluziciach, najnižšia zas v Dolnom Kubíne
Volička hlasuje v doplňujúcich voľbách do Obecného zastupiteľstva v obci Haluzice. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V sobotu (9. 9.) o 7.00 h sa v 28 obciach na Slovensku otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich komunálnych voľbách vyberali starostu a poslancov zastupiteľstiev. Volebné výsledky doplňujúcich volieb obce v nedeľu (10. 9.) postupne zverejňujú.

Vyše 90-percentnú účasť mali v obci Haluzice. Naopak, najnižšia účasť na doplňujúcich voľbách bola v Dolnom Kubíne, kde občania volili dvoch poslancov mestského zastupiteľstva. Predsedníčka mestskej volebnej komisie to odôvodnila pekným počasím.

Starostkou Slavnice zostáva A. Prekopová

Starostkou obce Slavnica v Ilavskom okrese zostáva 63-ročná Anna Prekopová (KDH). Získala 263 hlasov. Informovala o tom obec Slavnica.

Druhý najväčší počet hlasov (148) získala v Slavnici 55-ročná ekonómka Gabriela Petrúšková, tretí skončil s deviatimi hlasmi 57-ročný čiastočný invalidný dôchodca Peter Hutyra (SNS).

V Slavnici mohlo hlasovať v doplňujúcich voľbách 722 obyvateľov obce, k urne ich prišlo 431. Volebná účasť dosiahla 59,7 percenta. Zo 431 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 420 platných.

Minuloročné komunálne voľby v Slavnici vyhrala Prekopová o tri hlasy pred Petrúškovou. Petrúšková výsledky volieb napadla, Najvyšší správny súd (NSS) SR ich anuloval. Dôvodom bola dokázaná účasť viacerých osôb v priestore pre hlasovanie.

V Brunovciach vyhral zástupca starostu

Doplňujúce voľby na starostu obce Brunovce v okrese Nové Mesto nad Váhom vyhral 41-ročný zástupca starostu obce Jozef Pekarovič (Hlas-SD). Informovala o tom administratívna pracovníčka obce Daniela Godálová.

Pekarovič získal 183 hlasov a zvíťazil pred 59-ročnou živnostníčkou Editou Mašárovou (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), ktorá získala 78 hlasov. Posledná skončila s 28 hlasmi 44-ročná pracovníčka obecného úradu Stanislava Zervanová (ĽSNS).

V Brunovciach sa na doplňujúcich voľbách zúčastnilo 293 z celkového počtu 513 oprávnených voličov. Volebná účasť dosiahla 57,12 percenta. Z 293 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 289 platných. Voľby sa v obci opakovali preto, lebo starosta zvolený v minuloročných komunálnych voľbách po niekoľkých dňoch abdikoval na svoju funkciu.

Vysoká volebná účasť v Haluziciach

Novou starostkou obce Haluzice v okrese Nové Mesto nad Váhom bude 42-ročná obecná účtovníčka Silvia Hadbábná (Hlas-SD). V doplňujúcich voľbách zvíťazila o štyri hlasy pred svojou jedinou protikandidátkou, 54-ročnou konateľkou spoločnosti Martinou Jamborovou (Občianska konzervatívna strana). Informovala o tom predsedníčka volebnej komisie v Haluziciach Iva Knapeková.

Hadbábná dostala dôveru 38 voličov, Jamborovej dalo hlas 34 obyvateľov obce. Volebná účasť v Haluziciach dosiahla 91,25 percenta, z 80 oprávnených voličov sa na doplňujúcich voľbách zúčastnilo 73, platných bolo 72 hlasovacích lístkov.

Minuloročné komunálne voľby v Haluziciach vyhlásil NSS SR za neplatné po tom, ako sa zistilo, že vtedajší starosta vybavil pred voľbami v Haluziciach trvalý pobyt viac ako dvadsiatke voličov. Veľká väčšina z nich sa po voľbách z trvalého pobytu odhlásila. Vtedajší starosta vyhral voľby o dvanásť hlasov.

Členovia volebnej komisie čakajú na voličov v doplňujúcich voľbách v obci Haluzice.
Členovia volebnej komisie čakajú na voličov v doplňujúcich voľbách v obci Haluzice.Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V Dlhej vyhral jediný kandidát

Starostom obce Dlhá v Trnavskom okrese bude Roman Horváth. Zo zápisnice volebnej komisie vyplýva, že novozvolený starosta bol jediným kandidátom. Z 362 oprávnených voličov sa v Dlhej zúčastnilo na voľbách 85 obyvateľov (23 percent). Hlas mu odovzdalo 75 obyvateľov obce.

V Dlhej sa doplňujúce voľby konali z dôvodu, že predchádzajúci starosta obce Peter Fandl (nezávislý) sa vzdal svojho mandátu. Oznámenie o tom doručil koncom januára na obecný úrad.

V Dolnom Kubíne volili mestských poslancov

Novými poslancami mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne budú Peter Smoleň (nezávislý) a Tomáš Gajdoš (KDH). Informovala o tom predsedníčka mestskej volebnej komisie Andrea Barienčíková.

V sobotných doplňujúcich voľbách získal Peter Smoleň 229 hlasov, druhý skončil so 196 hlasmi Tomáš Gajdoš (KDH). Michalovi Lavríkovi (Hlas-SD) odovzdali 66 hlasov, štvrtý skončil s 53 hlasmi Milan Murín (Starostovia a nezávislí kandidáti). Volebná účasť dosiahla 21,68 percenta.

Novozvolení poslanci sa pridajú k ostatným 17 poslancom zvoleným v novembri minulého roka. Priebeh volieb opísala Barienčíková ako pokojný, nezaznamenali žiadne závažné priestupky. „Počas celého dňa bola v našom meste nižšia účasť, čo mohlo spôsobiť aj pekné počasie,“ dodala.

Prenosná urna v doplňujúcich voľbách do Obecného zastupiteľstva v obci Haluzice.
Prenosná urna v doplňujúcich voľbách do Obecného zastupiteľstva v obci Haluzice.Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Starostu si volili aj v Chanave

V obci Chanava, v okrese Rimavská Sobota, zvíťazil v sobotňajších doplňujúcich komunálnych voľbách poslanec obecného zastupiteľstva Gabriel Maczko (Aliancia/Szövetség – Hlas-SD). Zo 420 platných hlasov ich získal 175, čo predstavuje 41,7 percenta. Potvrdil to nový starosta Chanavy.

Maczko od apríla tohto roku zastupoval dovtedajšieho starostu Ludevíta Czókolyho, ktorý sa v marci vzdal svojho mandátu. Vo voľbách mal dvoch nezávislých protikandidátov. Zoltán Tóth získal 125 hlasov a Erika Zsírosa volilo 120 obyvateľov. Voľby prebehli pokojne, bez incidentov.

Chanava má zhruba 700 obyvateľov a ako uviedol nový starosta, prioritami jeho trojročného funkčného obdobia bude rekonštrukcia kultúrneho domu, na ktorú je pripravený projekt, ako aj kolaudácia kanalizácie.

Starosta Šimonoviec nemal protikandidáta

Obec Šimonovce v Rimavskosobotskom okrese má už oficiálne zvoleného starostu. Stal sa ním Ladislav Lang (Aliancia/Szövetség), ktorý viedol obec od mája tohto roku. Dovtedajší starosta Štefan Gál sa vzdal svojho mandátu. Potvrdil to zvolený starosta Šimonoviec.

Lang nemal žiadneho protikandidáta, a tak mu na zvolenie stačil jediný hlas. Napriek tomu prišlo k volebnej urne 131 oprávnených voličov z 389 zapísaných a posilnili tak jeho mandát. Získal 128 hlasov, tri boli neplatné.

Ako Lang uviedol, počas trojročného funkčného obdobia je jednou z jeho priorít veľký projekt rekonštrukcie obecného úradu, ktorý už nevyhnutne potrebuje obnovu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny