Na hlavný obsah

Ruskí agenti, ktorí stáli za výbuchmi v českých Vrběticiach, škodili aj na Ukrajine, tvrdia tamojšie tajné služby

Ukrajina obvinila niekoľkých príslušníkov ruských tajných služieb.

Ruskí agenti, ktorí stáli za výbuchmi v českých Vrběticiach, škodili aj na Ukrajine, tvrdia tamojšie tajné služby
Na archívnej snímke horiaci muničný sklad za obcou Vrbětice v roku 2014. Foto: TASR

Ukrajinské bezpečnostné zložky majú dôkazy o zapojení ruských spravodajských služieb do výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014. V tej dobe tam boli uložené zbrane určené pre Ukrajinu.

V piatok (29. 9.) to s odvolaním sa na ukrajinských vyšetrovateľov a tajnú službu SBU napísala agentúra Ukrinform. Ruskí agenti podľa nich mali na svedomí aj explóziu skladu zbraní v meste Svatove v Luhanskej oblasti.

Poradkyňa šéfa ukrajinského Štátneho úradu pre vyšetrovanie (SBI) Teťjana Sapjanová uviedla, že ukrajinská strana obvinila niekoľkých príslušníkov ruských tajných služieb.

Je medzi nimi niekdajší bodyguard ruského prezidenta Vladimira Putina Alexej Ďumin, ktorý v rokoch 2013 až 2015 viedol jednotky pre špeciálne operácie ruskej vojenskej rozviedky GRU, ale aj veliteľ elitnej jednotky GRU 29155 Andrej Averjanov.

Poradkyňa šéfa SBI uviedla, že Averjanov je v súčasnosti členom okruhu ľudí, ktorí majú najbližšie k Putinovi, a často je prítomný na oficiálnych akciách na najvyššej úrovni.

Ukrajinci obvinili viac ako 25 ľudí

Ukrajinci obvinili viac ako 25 organizátorov a páchateľov sabotážnych akcií. Ide tiež o príslušníkov Averjanovej elitnej jednotky Anatolija Čepiga a Alexandra Miškina, ktorých českí vyšetrovatelia považujú za tvorcov vrbětických explózií.

Sapjanová uviedla, že počas spoločného vyšetrovania s českými kolegami SBI dospela k záveru, že „to boli ruskí sabotéri, kto vyhodil do vzduchu vojenský sklad“ vo Vrběticiach. Miškin a Čepiga v tejto operácii hrali dôležitú úlohu, dodala.

Vykonali sabotáž aj v meste Svatove

Podľa podobnej schémy ruskí agenti podľa Ukrajincov vykonali sabotáž vo vojenskom sklade v októbri 2015 v meste Svatove. Po explózii tam vznikol požiar, ktorý viedol k detonácii munície a zničeniu ďalšieho vojenského vybavenia. O život prišli traja vojaci a jeden civilista.

„Na verzii týkajúcej sa zapojenia tejto skupiny GRU do explózií v ďalších vojenských skladoch na Ukrajine a v zahraničí sa ďalej pracuje. Dnes sa dá s veľkou mierou pravdepodobnosti povedať, že väčšinu týchto explózií v skladoch na Ukrajine a v zahraničí mali na svedomí tieto jednotky GRU a ich komplici, „uviedla Sapjanová.

Podľa nej na základe vyšetrovania je zo sabotáže na území Ukrajiny a Európskej únie podozrivých ďalších 50 príslušníkov GRU. „EÚ a ďalším partnerom poskytneme informácie o všetkých identifikovaných operatívcoch GRU. Mohli by si tak overiť, či sa teraz nachádzajú na území týchto krajín a pracujú na ďalších sabotážnych akciách,“ cituje tiež Ukrinform poradkyňu šéfa SBI.

V nasledujúcich rokoch explózie zasiahli tiež niekoľko ďalších ukrajinských skladov munície. V marci 2017 sa to stalo v Balakleji v Charkovskej oblasti. Podobný incident bol hlásený v septembri 2017 z Kalynivke vo Vinnyckej oblasti. V októbri 2018 zasiahli výbuchy mesto Ičňa v Černihivskej oblasti. Vo všetkých prípadoch vyšetrovatelia uviedli, že príčinou explózií bola sabotáž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet