Na hlavný obsah

Slovenských politikov rozhnevala návšteva P. Szíjjartóa, hovoria o zasahovaní Maďarska do predvolebnej kampane

Ľ. Ódor tvrdí, že o návšteve vedel dopredu.

Slovenských politikov rozhnevala návšteva P. Szíjjartóa, hovoria o zasahovaní Maďarska do predvolebnej kampane
Minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szijjártó. Foto: RTVS

Niektorí slovenskí politici hovoria, že Maďarsko zasahuje do predvolebnej kampane. Reagujú tak na návštevu šéfa maďarskej diplomacie, ktorý prišiel na Slovensko len niekoľko dní pred voľbami.

Poverený premiér tvrdí, že o jeho návšteve vedel. Cesta maďarského ministra zahraničia na Slovensko bola podľa Ľudovíta Ódora plánovaná dlhšie.

„Tieto aktivity, pokiaľ mám informácie od ministra zahraničných vecí tak bolo dlhodobo plánované, najmä čo sa týka podpísania memoranda v oblasti energetiky,“ spresnil poverený predseda vlády SR Ľudovít Ódor.

Návšteve šéfom maďarskej diplomacie sa venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová a redakcia:

Minister Péter Szíjjartó zavítal aj do obcí na východe Slovenska. Vo Veľkom Horeši otváral so starostom aj košickým županom hraničný priechod medzi slovensko-maďarskými obcami. Slovenský rezort diplomacie maďarského ministra oboznámil, že prichádza v predvolebnom období.

„Veríme v to, že to bude rešpektovať a nebude vstupovať do prebiehajúcej volebnej kampane,“ povedal Ódor.

Niektorí politici si myslia, že jedným z dôvodov tejto návštevy je ovplyvňovanie kampane. Starosta obce to odmieta.

„Keď sa pozriete na dátumy atď., zistíte, že to malo svoje nejaké časové obdobia a teraz to vyšlo na toto obdobie. Samozrejme hralo to troška aj do karát, pán minister sa chystal na Slovensko,“ vysvetlil starosta obce Veľký Horeš Zoltán Pál.

„Pozrite sa ja nie som organizátor, my sme pomohli sprostredkovať a zrealizovať tento jedinečný a pekný projekt,“ dodal predseda KSK Rastislav Trnka.

Priamu odpoveď neudal

Minister povedal, že bol pozvaný. Na to, či je to zásah do predvolebnej politickej kampane priamo neodpovedal.

“Dúfam, že vaše voľby budú úspešne a že sa voliči dobre rozhodnú, akým smerom sa bude Slovensko uberať,“ uviedol minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szijjártó.

Politológ uznáva, že tohtoročná politická kampaň bola ovplyvňovaná zahraničnými politikmi, no na túto situáciu sa pozerá inak.

„V tomto prípade nemyslím že otváranie cesty a memoranda sú tými udalosťami, ktoré ovplyvňovali predvolebné dianie. Ale treba otvorene povedať migračnú politiku využíva Viktor Orbán ako jeden z nástrojov,“ dodal politológ, Trenčianska univerzita, Miroslav Řádek.

Za zásah do kampane označili niektorí politici aj vyjadrenia českého prezidenta, ktorí komentoval možnú po volebnú situáciu u nás.

„Českí politici sa asi nikdy nevyhnú tomu ako vnímajú Slovensko lebo naozaj v rámci medzinárodných vzťahov sme partnersky veľmi blízky,“ spresnil Řádek.

Šéf maďarskej diplomacie pokračuje v návšteve Slovenska aj zajtra. Navštívi potravinársku firmu v Kollárove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko