Na hlavný obsah

Starobylá peňazokazecká dielňa sa skrývala v tatranskej jaskyni: Archeologické poklady často nachádzajú aj amatéri

Najnovšie nálezy, ktoré objavili aj amatéri, vystavujú v Liptovskom Mikuláši.

Starobylá peňazokazecká dielňa sa skrývala v tatranskej jaskyni: Archeologické poklady často nachádzajú aj amatéri
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najstaršia peňazokazecká dielňa na Liptove bola ukrytá v jaskyni v Nízkych Tatrách. Aj preto ju nenašli archeológovia, ale jaskyniari. Najnovšie nálezy, ktoré objavili aj amatéri, vystavujú v Liptovskom Mikuláši.

Minulý rok v apríli nielen profesionáli, ale pod ich dohľadom aj amatérski nadšenci archeológie prehľadávali okolie novoobjavenej jaskyne Daniela v Chočských vrchoch. Ich nálezy skončili v múzeu.

,,Väčšinu z nálezov, ktoré tu prezentujú, našli vďaka laikom, ktorí nám vypomáhajú,“ skonštatoval archeológ z Krajského pamiatkového úradu v Žiline Martin Furman.

Tie najnovšie vystavujú ako Nové poklady starého Liptova. Aj keď pod slovom poklad si netreba predstavovať len zlato alebo drahokamy.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

,,Z pohľadu archeológie sú pokladom všetky archeologické nálezy, hlavne také, ktoré sú nové, vďaka ktorým je objavená nejaká nová lokalita a vďaka ktorým sa dozvieme nejaké nové informácie o regióne,“ priblížila kurátorka výstavy Zuzana Šimková.

Jaskyniari objavili najstaršiu peňazokazeckú dielňu na Liptove – pod skalným previsom neďaleko Poludnice v Nízkych Tatrách.

Amatérski nadšenci

,,Sú tam pozostatky medeného plechu, z ktorého vyrážali alebo vystrihovali polotovary. Na tie sa potom razil nejaký obraz, podľa toho, akú mincu chceli falšovať,“ vysvetľuje kurátorka.

Aj za nálezy z kamenej doby z okolia Liptovských Matiašoviec odborníci vďačia amatérskej nadšenkyni archeológie.

,,Našla to tak, že sa bola prejsť so psom na poli. Videla tam štiepanú industriu, konkrétne pazúrik a nejaké praveké črepy. A keďže to už trošku pozná, oslovila nás, že či je to naozaj to, nebola si istá. A takto sa rozbehol proces dokumentácie úžasnej lokality, ktorá na Liptove nemala doposiaľ obdobu,“ opísal Furman.

Nové poklady starého Liptova vystavujú v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva do leta budúceho roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny