Na hlavný obsah

Štáty V4 chcú vyzvať eurokomisiu, aby zaviedla vratnú kauciu na export ukrajinského obilia

So zástupcami štátov V4 rokoval aj ukrajinský agrominister.

Štáty V4 chcú vyzvať eurokomisiu, aby zaviedla vratnú kauciu na export ukrajinského obilia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štáty V4, teda Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko chcú vyzvať Európsku komisiu, aby zaviedla vratnú kauciu na export ukrajinského obilia.

Kaucia má prinútiť obchodníkov, aby nenechávali ukrajinskú poľnohospodársku produkciu na európskom trhu. Povedal to český minister pôdohospodárstva Marek Výborný rokovaní štátov V4 v Znojme.

Kauciu by mohli obchodníci dostať späť, len čo ukrajinské komodity opustia Európu cez pobaltské či poľské prístavy.

Slovensko podľa ministra Jozefa Bíreša muselo k zákazu pristúpiť kvôli tomu, že ukrajinské obilie, ktoré zostalo oproti predpokladom na Slovensku, deformuje náš trh. A to za situácie, keď má Slovensko za sebou najlepšiu úrodu za posledných päť rokov. „Sklady máme preplnené, obilie sa predáva minimálne, pretože tá cena padla, kontrakty sú nevýhodné,“ povedal Bíreš.

So zástupcami ministerstiev pôdohospodárstva a rozvoja vidieka štátov V4 sa spojil tiež ukrajinský minister pôdohospodárstva Mykola Solskyj, aby informoval o ukrajinskom akčnom pláne na zabezpečenie tzv. koridoru solidarity pre vývoz ukrajinského obilia do krajín mimo Európskej únie.

Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko a Poľsko zakázali dovoz obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov na jar. EÚ však oznámila, že zákaz nepredĺži, načo sa Poľsko, Slovensko a Maďarsko ozvali, že dovoz zakážu individuálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika