Na hlavný obsah

Suchá aj mimoriadne silné búrky boli hlavnou témou bratislavskej Konferencie meteorologickej spoločnosti. Stretli sa tu stovky odborníkov

Nárast teplôt v Európe patrí medzi najvyššie na svete.

Suchá aj mimoriadne silné búrky boli hlavnou témou bratislavskej Konferencie meteorologickej spoločnosti. Stretli sa tu stovky odborníkov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Približne 600 odborníkov z celého sveta sa po prvý raz stretlo v Bratislave, na Konferencii Európskej meteorologickej spoločnosti. Diskutujú o suchu, ktoré trápi celú Európu. Práve náš kontinent sa totiž otepľuje zo všetkých najrýchlejšie.

Nárast priemernej teploty v Európe je vyšší o viac ako jeden stupeň celzia než celosvetový priemer. Na Slovensku pociťujeme náhle striedanie chladného počasia s extrémnymi horúčavami a silné búrky. Tohtoročné leto nebolo výnimkou.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

,,Ochladenie ktoré prišlo na prelome júla a augusta malo dlhé trvanie. To nezvykne byť v lete. V lete býva pár dní tri – štyri dni, toto trvalo viac ako 10 dní,“ ozrejmila Paulína Valová, prezidentka Slovenskej meteorologickej spoločnosti.

,,To, že to bolo také dynamické a premenlivé, tak to sa potom prejavilo napríklad na tom, že aká bola najvyššia teplota vzduchu na Slovensku počas tohtoročného leta. Bolo to v úvodzovkách len 36 a pol stupňa Celzia a vlani to bolo 40 stupňov Celzia,“ priblížil klimatológ SHMÚ Pavel Faško.

Klimatológovia varujú pred zmenou klímy

Po horúčavách sú problémom silné búrky. Tie sú na Slovensku čoraz výraznejšie vo formách, ako napríklad downbursty, aký sa nedávno vyskytol v Podhájskej alebo supercely.

,,Je dosť pravdepodobné, že so stupňujúcou sa zmenou klímy, budú takéto eventy mohutnejšie a častejšie,“ upozornila Katarína Mikulová, klimatologička SHMÚ.

Tieto faktory spôsobujú, že krajiny bojujú s čoraz väčším suchom. ,,Od roku 2012 sa v každom roku aspoň v jednom našom regióne vyskytlo extrémne sucho. Pozorujeme častejšie prívalové zrážky ako sezónne alebo dlhotrvajúce, čiže prívalové zrážky vám spadnú v krátkom okamžiku, rýchlo odtečú, nestihnú sa vsiaknuť do pôdy,“ vysvetlil generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.

Suché obdobia sa podľa klimatológov budú vyskytovať čoraz častejšie. Tvrdia, že sa na ne musíme pripraviť. ,,Aby sme mali či už monitorovacie mechanizmy, aby sme vedeli, aká je situácia a čo nás čaká v najbližšom horizonte, až po nejaké rozhodovacie mechanizmy, ktoré rozhodnú kedy a ako napríklad obmedzovať využívanie vody,“ priblížila klimatologička Lívia Labudová.

Šéf Slovenského hydrometeorologického ústavu pripomína, že zmeny klímy budú čoraz viac ovplyvňovať aj ekonomiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko