Na hlavný obsah

Súd s exprezidentom Kiskom sa blíži k záveru. Rozsudok by mal padnúť v októbri

Spolu s konateľom KTAG čelí žalobe z daňového podvodu.

Súd s exprezidentom Kiskom sa blíži k záveru. Rozsudok by mal padnúť v októbri
Exprezident SR Andrej Kiska. Foto: RTVS

Súdny proces s exprezidentom Andrejom Kiskom a konateľom jeho spoločnosti KTAG Eduardom Kučkovským sa blíži ku koncu. Sudkyňa Okresného súdu v Poprade ukončila dokazovanie. Rozhodnúť vo veci údajného daňového podvodu by mala čoskoro.

Na súde odznela posledná svedecká výpoveď . Bývalá účtovníčka exprezidentovej firmy popísala, ako sa nakladalo so spornými zmluvami a že ich účtovala na pokyn konateľa Kučkovského.

„Mi ich dal zaúčtovať. Povedal, že to mám zaúčtovať s odpočtom dane a že je to k vzdelávacej činnosti, kde mali byť prednášky pána Kisku,“ uviedla svedkyňa.

Súdne pojednávanie sledovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Obžaloba sa totiž opiera o to, že za tisícové faktúry za predvolebnú kampaň exprezidenta si jeho firma neoprávnene uplatnila nárok na vrátenie DPH. Exprezidenta aj konateľa preto žaluje pre zločin daňového podvodu. Ani v stredu (20. 9.) prokurátor na otázky nereagoval.

Obhajcovia aj teraz zopakovali, že v tomto prípade nejde o trestný čin, lebo podľa nich nedošlo k daňovému podvodu. Ak, tak len k nesprávnemu zaúčtovaniu reálnych faktúr za reálne služby. V záverečnej reči sú pripravení poukázať na jedinečnosť tohto prípadu.

„Takýto prípad s takýmito skutkovými okolnosťami ešte nikdy nebol na súde – na Slovensku ani v blízkom zahraničí. Pretože takýto prípad, kde nebolo podvodné konanie, nedospel ani do fázy trestného stíhania,“ vysvetlil Kiskov obhajca Peter Kubina.

Obaja obžalovaní vinu odmietli už na prvom pojednávaní. Kiska považuje kauzu za politicky vykonštruovanú. Sudkyňa čoskoro vo veci rozhodne. Na ďalšom hlavnom pojednávaní 11. októbra sa zúčastnia aj obaja obžalovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko