Na hlavný obsah

Švédskom otriasa vlna násilia. V noci zahynuli traja ľudia

Nevie sa, či sú incidenty prepojené.

Švédskom otriasa vlna násilia. V noci zahynuli traja ľudia
Policajti zasahujú po explózii v obytnej štvrti vo švédskom meste Uppsala vo štvrtok v skorých ranných hodinách 28. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Traja ľudia zahynuli v noci na štvrtok (28. 9.) vo Švédsku pri rôznych incidentoch v čase, keď krajinou otriasa vlna násilia spojená s bojom medzi znepriatelenými zločineckými skupinami. Informovala o tom agentúra AP.

V stredu (27. 9.) večer na predmestí Štokholmu zastrelili 18-ročného mladíka. O niekoľko hodín neskôr jeden muž zahynul a ďalší utrpel zranenia pri streľbe v lokalite Jordbro južne od švédskej metropoly.

Vo štvrtok (28. 9.) v skorých ranných hodinách prišla o život pri explózii v meste Uppsala žena dvadsiatnička. Výbuch, ktorý poškodil päť domov, polícia vyšetruje ako vraždu. Švédske médiá napísali, že cieľom explózie bol jeden z domov a žena pravdepodobne nebola zamýšľanou obeťou.

Policajti zadržali štyroch ľudí podozrivých zo spoluúčasti na tragickej streľbe v Jordbro a dve osoby v spojitosti s výbuchom v Uppsale.

Verejnoprávna televízia SVT poznamenala, že pri streľbách zahynulo v septembri vo Švédsku 11 ľudí, čo dosiaľ najviac obetí streleckých incidentov za jeden mesiac od roku 2016, keď švédska polícia začala viesť takéto záznamy.

Zatiaľ nie je známe, či sú tragické streľby a výbuch, ku ktorým došlo v noci na štvrtok, prepojené. Švédske médiá však tvrdia, že všetky tri incidenty sú nejako napojené na boj medzi znepriatelenými zločineckými skupinami, ktoré si čoraz častejšie medzi sebou vybavujú účty pri prestrelkách a bombových útokoch.

Dva gangy — jeden vedený švédsko-tureckým občanom, ktorý žije v Turecku, a druhý v čele s jeho bývalým spolupracovníkom — údajné obchodujú s drogami a so zbraňami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet