Na hlavný obsah

Turecko podporí vstup Švédska do NATO, ak mu USA umožnia nákup stíhačiek F-16, mieni Erdogan

Vstup Švédska musia ratifikovať už iba Turecko a Maďarsko.

Turecko podporí vstup Švédska do NATO, ak mu USA umožnia nákup stíhačiek F-16, mieni Erdogan
Ilustračná snímka stíhačky F-16. Foto: TASR/AP Photo/Ahn Young-joon

Turecký parlament dodrží svoj sľub o ratifikácii vstupu Švédska do NATO, ak Spojené štáty vydláždia Ankare cestu k nákupu stíhačiek F-16. Podľa tureckých médií to v utorok (26. 9.) povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

„Ak dodržia oni svoje sľuby, náš parlament tiež dodrží ten svoj,“ uviedol Erdogan pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu počas letu z návštevy azerbajdžanskej exklávy Nachičevan. Podľa tureckého lídra spája vláda amerického prezidenta Joea Bidena schválenie švédskej žiadosti o vstup do NATO práve s predajom stíhačiek F-16.

Erdogan tiež uviedol, že turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan minulý týždeň v New Yorku rokoval o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie s americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom.

Turecký parlament začne po letných prázdninách znovu zasadať v októbri. Nie je známe, kedy by mohol hlasovať o schválení žiadosti Švédska. Jeho vstup do NATO musia ratifikovať už len Turecko a Maďarsko.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok (25. 9.) v maďarskom parlamente vyhlásil, že neexistujú žiadne naliehavé okolnosti, ktoré by teraz nútili Budapešť k tejto ratifikácii.

Turecko celé mesiace odmietalo schváliť vstup Švédska do NATO. Dôvodom bolo, že Štokholm vinilo z podporovania skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické. V júli na samite NATO však Erdogan nakoniec vyjadril podporu švédskemu vstupu do Aliancie. Biden podporuje predaj stíhačiek F-16 aj napriek istým výhradám amerického Kongresu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet