Na hlavný obsah

Budapešť nepodporí Kyjev, pokiaľ sa neobnovia práva Maďarov na Ukrajine

Vyhlásil premiér Orbán na otvorení schôdze maďarského parlamentu.

Budapešť nepodporí Kyjev, pokiaľ sa neobnovia práva Maďarov na Ukrajine
Viktor Orbán na otvorení jesennej schôdze maďarského parlamentu. Foto: TASR/AP/Zoltan Mathe

Maďarsko nepodporí Kyjev v žiadnej medzinárodnej otázke, kým Ukrajina na svojom území plne neobnoví práva etnických Maďarov. Pri otvorení jesenného zasadnutia maďarského parlamentu to v pondelok (25. 9.) poslancom povedal premiér Viktor Orbán, informovala agentúra Reuters. Premiér tiež uviedol, že Budapešť neponáhľa s ratifikáciou vstupu Švédska do NATO.

Nie je to prvýkrát, čo Maďarsko obvinilo Ukrajinu z porušovania práv približne 150.000 etnických Maďarov, ktorí žijú v Zakarpatí na západe krajiny. Spory zosilneli najmä po roku 2017, keď Ukrajina prijala zákon obmedzujúci školskú výučbu v menšinových jazykoch.

„Chcú premeniť na ukrajinské, a pokiaľ to nebude fungovať, chcú ich zavrieť,“ uviedol vo svojom prejave nacionalistický premiér a dodal, že jeho vláda bude bojovať za práva etnických Maďarov na západnej Ukrajine.

„Nepodporíme Ukrajinu v žiadnej medzinárodnej otázke, kým neobnovia zákony, ktoré zaručujú práva Maďarov,“ povedal Orbán.

Orbán udržiava priateľské vzťahy s Moskvou

Budapešť je členom Európskej únie a NATO, čo jej dáva právo veta v prípade žiadostí Ukrajiny, ktorá o vstup do týchto zoskupení usiluje. Orbán zároveň aj napriek ruskej invázii na Ukrajinu udržiava priateľské vzťahy s Moskvou.

Maďarsko je tiež spoločne s Tureckom posledným členom NATO, ktorí blokujú prijatie Švédska do aliancie. Maďarský parlament so súhlasom otáľa od vlaňajšieho júla s ohľadom na kritiku od niektorých švédskych politikov na adresu Budapešti kvôli zhoršovaniu stavu demokracie v Maďarsku.

Turecko pôvodne blokovalo vstup Švédska kvôli podľa neho nedostatočnému boju proti terorizmu. Nedávno potom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Švédsko nemá isté, že mu turecký parlament schváli vstup do NATO, kvôli prípadom pálenia koránu.

Švédsko podalo prihlášku do NATO vlani na jar spoločne s Fínskom, ktoré už členom aliancie je. „Kladiem si otázku, či je tu niečo naliehavé, čo by nás nútilo ratifikovať švédsku žiadosť (o vstup do NATO). Nič také som nezaznamenal,“ povedal dnes Orbán v parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet