Na hlavný obsah

Belgicko zvažuje dodanie stíhačiek F-16 Ukrajine

Pomohlo by aj s výcvikom pilotov.

Belgicko zvažuje dodanie stíhačiek F-16 Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Belgicko zvažuje, či dodá Ukrajine svoje stíhačky F-16 americkej výroby. Uviedol to v stredu belgický premiér Alexander De Croo, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

„Požiadal som ministerstvo obrany, aby zistilo, aké využitie môžu mať naše (stíhačky) F-16 na Ukrajine,“ povedal De Croo v rozhovore pre belgickú televíziu VRT v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. „Musíme zvážiť všetky možnosti,“ dodal.

Belgicko nahrádza svoje stíhačky F-16 novšími F-35. Belgický rezort obrany nedávno uviedol, že jeho stíhačky F-16 sú príliš staré na použitie v boji. De Croo však povedal, že môžu byť stále užitočné napríklad pri výcviku ukrajinských pilotov.

Belgicko pomôže aj s výcvikom ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, potvrdilo v auguste tamojšie ministerstvo obrany.

Ukrajina niekoľko mesiacov tlačí na svojich západných spojencov, aby jej dodali moderné stíhačky, ktoré by ukrajinskej armáde pomohli pri obrane pred Ruskom. Stíhačky F-16 Kyjevu zatiaľ prisľúbili Holandsko a Dánsko a Nórsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet