Na hlavný obsah

V Japonsku žije vyše 92 000 storočných ľudí, prevažná väčšina z nich sú ženy

Počet ľudí v tomto veku sa zvyšuje už 53 rokov po sebe.

V Japonsku žije vyše 92 000 storočných ľudí, prevažná väčšina z nich sú ženy
Ilustračná snímka páru seniorov v Japonsku. Foto: Unsplash

V Japonsku, ktoré má 127 miliónov obyvateľov, žije vyše 92 000 ľudí vo veku 100 rokov a viac. Ide o najväčší počet storočných ľudí v doterajšej histórii krajiny, z ktorých 88 percent tvoria ženy. Informovalo o tom japonské ministerstvo zdravotníctva a sociálnych vecí pri príležitosti pondelkového (18. 9.) Dňa úcty k starším. Je to zároveň prvýkrát, čo desať percent Japoncov má viac ako 80 rokov, odkedy vedú tieto štatistiky.

Podľa údajov japonskej vlády k 15. septembru sa počet storočných a starších ľudí zvýšil oproti predchádzajúcemu roku o 1 613, čím stúpol už 53. rok po sebe.

Najstaršou obyvateľkou Japonska je Fusa Tatsumiová, ktorá v apríli tohto roku oslávila 116. narodeniny a je zároveň druhou najstaršou osobou na svete po Španielke Marii Branyasovej. Rozdiel medzi nimi je však len niekoľko týždňov.

V roku 1963, keď sa v Japonsku začali zaznamenávať dátumy, mala krajina 153 storočných a starších ľudí. V roku 1998 ich bolo po prvýkrát 10 000.

Podľa Kyodo k dlhšiemu životu prispieva lepšia zdravotná starostlivosť, ale svoju úlohu určite zohráva aj japonská strava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet