Na hlavný obsah

V USA hrozí ochromenie vlády. Prezident Biden sa obul do „extrémistických republikánov“

Údajne nechcú dodržať dohodu o rozpočte.

V USA hrozí ochromenie vlády. Prezident Biden sa obul do „extrémistických republikánov“
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že „extrémistickí republikáni“ nechcú dodržať dohodu o rozpočte, a tak na budúci týždeň hrozí ochromenie vlády a federálnych úradov takzvaným shutdownom, uviedli v nedeľu (24. 9.) tlačové agentúry. Ide o situáciu, keď sú pre platobnú neschopnosť vlády paralyzované federálne úrady.

„Malá skupina extrémistických republikánov nechce rešpektovať dohodu a za to by mohli zaplatiť všetci Američania,“ povedal Biden podľa agentúry AFP. Apeloval na republikánskych zákonodarcov, aby pred 30. septembrom podnikli príslušné kroky, a zabránili tak ochromeniu vlády, napísala agentúra Reuters.

Dohoda uzavretá v máji medzi republikánskym vedením Kongresu a Bidenovou administratívou by mala umožniť financovať základné priority. A stále by počas najbližších desiatich rokov znížila rozpočtový deficit o bilión dolárov (939 mld. eur), pripomenul Biden.

Shutdown by poškodil bezpečnosť potravín, výskum rakoviny a programy pre deti, povedal tiež Biden. Dodal, že zabezpečenie financovania vlády je jednou z hlavných funkcií Kongresu. „Nastal čas, aby republikáni začali robiť prácu, pre ktorú ich Amerika zvolila,“ povedal.

Spojenci republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho podľa agentúry AP v sobotu (23. 9.) apelovali na svojich republikánskych kolegov, aby upustili od nekompromisnej stratégie a spolupracovali na schválení konzervatívneho rozpočtového plánu, ktorý by zabránil ochromeniu amerických úradov a služieb.

Biden tiež opísal svoju kampaň pred prezidentskými voľbami v budúcom roku proti pravdepodobnému republikánskemu vyzyvateľovi, bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ako bitku proti politickému extrémizmu.

„Prial by som si, aby som mohol povedať, že ohrozenie našej demokracie sa skončilo naším víťazstvom v roku 2020, ale nestalo sa tak. Naša demokracia je stále v stávke,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet