Na hlavný obsah

VIDEO: Biden sa začal na tlačovej konferencii zajakávať a nevedel dokončiť vetu. Hlasnou hudbou ju predčasne ukončili

Medzi Američanmi vzbudzujú obavy jeho vek, mentálna bystrosť a zdravie.

Schopnosť Joa Bidena vykonávať funkciu prezidenta USA kvôli jeho veku už dlhodobo vyvoláva pochybnosti. Prezident má za sebou viacero kurióznych momentov. Potvrdila to aj situácia, ktorá sa udiala počas nedeľnej (10. 9.) tlačovej konferencie vo Vietname, ktorá mala náhly koniec.

Prezident odpovedal na otázku novinára, keď sa začal zakoktávať a mal problém dokončiť vetu. „Rozprávali sme o stabilite, rozprávali sme o zaistení, aby tretí svet, pardon, južná hemisféra mala prístup k zmene. Nebolo to vôbec konfrontačné,“ snažil sa odpovedať na otázku Biden. V tom momente tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierre zobrala do ruky mikrofón a uprostred prezidentovej vety oznámila, že konferencia sa skončila. Po jej slovách začala v sále hrať hudba.

„Neviem ako vy, ale ja idem spať,“ povedal tiež počas tlačovej konferencie novinárom Biden. Celá táto situácia sa nezaobišla bez reakcie jeho oponentov. Prezident USA je už pritom dlhodobo známy prezývkou „Ospalý Joe“.

„Tu na svete sme videli, ako prezident začal svoj deň v Indii na summite G20, deň zakončil v Hanoji vecnou a podrobnou 40-minútovou tlačovou konferenciou o 21:00 a naďalej odpovedal na otázky – vrátane tých od CNN – keď odchádzal. Čo bude stačiť?„ po kritike na prezidenta ho na sociálnej sieti X obhajovala zástupkyňa hlavného tlačového tajomníka Bieleho domu Olivia Daltonová.

Američania chcú mladších volených činiteľov, ukazujú výskumy

Predčasne ukončená tlačová konferencia sa odohrala krátko po tom, ako agentúra YouGov vydala prieskum pre televíziu CBS News o vekovej hranici pre volených činiteľov v USA. Podľa tohto prieskumu si viac ako tri štvrtiny amerických voličov praje zaviesť hornú vekovú hranicu pre volených činiteľov. Joe Biden je vo veku 80 rokov najstarším prezidentom v dejinách USA. Väčšinu respondentov spájajú obavy ohľadom ich schopnosti vykonávať svoju funkciu.

Ďalší prieskum denníka The Wall Street Journal ukázal, že Bidena ako prezidenta pozitívne vníma len 39 percent voličov. Negatívne vnímanie Bidenovho veku a jeho politiky medzi voličmi sa odráža v jeho nízkej celkovej popularite.

Tento trend potvrdzuje aj prieskum CNN, kde sa zistilo, že väčšina demokratických voličov v USA by si prijala, aby mali alternatívu k Bidenovi. Najväčšie obavy vzbudzuje jeho vek, mentálna bystrosť, zdravie a jeho schopnosť zvládať prácu.

Biden sa plánuje uchádzať o svoje znovuzvolenie v nasledujúcich prezidentských voľbách. V prípade jeho víťazstva v budúcoročných voľbách by druhý volebný mandát otváral vo veku 82 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet