Na hlavný obsah

Volodymyr Zelenskyj pricestoval do USA, stretol sa so zranenými ukrajinskými vojakmi

Čaká ho vystúpenie na Valnom zhromaždení OSN.

Volodymyr Zelenskyj pricestoval do USA, stretol sa so zranenými ukrajinskými vojakmi
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (18. 9.) so svojou ženou Olenou pricestoval do Spojených štátov. Na úvod návštevy sa v newyorskej nemocnici stretol so zranenými ukrajinskými vojakmi. V utorok (19. 9.) ho čaká vystúpenie pred svetovými lídrami na Valnom zhromaždení OSN.

Republikánsky predseda americkej Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy krátko pred príletom Zelenského oznámil, že sa s ním tento týždeň stretne.

Demokratický prezident Joe Biden by mal Zelenského prijať vo štvrtok (21. 9.) v Bielom dome a očakáva sa, že sa ukrajinský vodca pri svojom pobyte vo Washingtone stretne s predstaviteľmi Kongresu z oboch politických strán, uviedol minulý týždeň Biely dom.

„Olena a ja sme prišli do Spojených štátov na týždňové zasadnutie Valného zhromaždenia OSN na vysokej úrovni a na návštevu Washingtonu,“ napísal v pondelok večer Zelenskyj. Dodal, že sa zúčastní na Valnom zhromaždení, samite o cieľoch trvalo udržateľného rozvoja a zasadnutí Bezpečnostnej rady, ako aj množstva dôležitých bilaterálnych rokovaní.

Ukrajina podľa Zelenského tento týždeň predloží členským štátom OSN konkrétny návrh, ako posilniť zásady územnej celistvosti a zlepšiť schopnosť OSN zmariť a zastaviť vojenskú agresiu.

Stretne sa aj s prezidentom Bidenom

Zelenskyj tiež potvrdil, že sa stretne s Bidenom, vedúcimi predstaviteľmi Kongresu USA, vedením armády, americkými podnikateľmi, novinármi a členmi ukrajinskej komunity. Hneď po pristátí v New Yorku Zelenskyj odišiel priamo z letiska do univerzitnej nemocnice na Staten Islande, kde sa liečia ukrajinskí vojaci s amputáciami.

Americký Kongres v súčasnosti prerokúva poskytnutie ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci Ruskom napadanutej Ukrajine vo výške až 21 miliárd dolárov. Spojené štáty doteraz Kyjevu na obranu pred ruskou agresiou poskytli pomoc vo výške 43,7 miliardy dolárov.

Kongres je v otázke poskytnutia ďalšej pomoci Ukrajine čoraz viac rozdelený. Biden sa usiluje o poskytnutie 13 miliárd dolárov dodatočnej vojenskej pomoci a osem miliárd dolárov na humanitárnu podporu Ukrajiny.

Niektorí republikánski zákonodarcovia však presadzujú rozsiahle škrty vo federálnych výdavkoch a časť z nich sa snaží zastaviť finančnú pomoc Ukrajine. Kongres navyše do konca mesiaca potrebuje schváliť zákony potrebné na fungovanie vlády po 30. septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet