Na hlavný obsah

Arménsky parlament sa prihlásil k Medzinárodnému trestnému súdu. Moskva Jerevan dopredu varovala

ICC tento rok vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta.

Arménsky parlament sa prihlásil k Medzinárodnému trestnému súdu. Moskva Jerevan dopredu varovala
Medzinárodný trestný súd v Haagu. Foto: TASR/AP Photo/Mike Corder

Arménsky parlament ratifikoval v utorok (3. 10.) zakladajúcu zmluvu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu. Znamená to, že Arménsko bude uznávať jurisdikciu tohto súdu. Informovali o tom agentúry AFP, AP a Reuters, ktorá sa odvolala na ruské štátne tlačové agentúry.

Moskva Jerevan dopredu pred ratifikáciou Rímskeho štatútu varovala s tým, že tento krok bude mať negatívne dôsledky pre bilaterálne vzťahy medzi krajinami.

ICC tento rok vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny súvisiace s deportáciou detí z Ukrajiny. Krok Arménska pravdepodobne vnesie ešte viac napätia do zhoršujúcich sa vzťahov s jeho spojencom Ruskom, ktoré minulý mesiac označilo plán Jerevanu pristúpiť do ICC za „nepriateľský krok“.

Krajiny, ktoré ratifikujú zakladajúcu zmluvu ICC, Rímsky štatút, sú povinné zatknúť Putina, ak vstúpi na ich územie. Vysielanie zo zasadnutia arménskeho parlamentu zachytávalo, že 60 zákonodarcov hlasovalo v prospech ratifikácie zakladajúcej zmluvy ICC a 22 prevažne opozičných zákonodarcov hlasovalo proti.

Vzťahy Arménska a Ruska zhoršila invázia Moskvy na Ukrajinu a nedávne obsadenie separatistického regiónu Náhorný Karabach Azerbajdžanom. Tento región v rámci hraníc Azerbajdžanu pritom tri desaťročia ovládali etnickí Arméni.

Zatykač na ruského prezidenta

ICC vydal 17. marca zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine. Súd vtedy v tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, a to na základe príslušných článkov Rímskeho štatútu ICC.

Tento súd začal možné vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine vyšetrovať vlani v marci. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet