Na hlavný obsah

B. Zala: Potrebujeme reformu trestnoprávneho systému na to, aby sme ochránili niekoho, kto je trestne stíhaný?

Smer a Hlas podľa neho porušili zásadu sociálnodemokratických strán.

B. Zala: Potrebujeme reformu trestnoprávneho systému na to, aby sme ochránili niekoho, kto je trestne stíhaný?
Spoluzakladateľ strany Smer-SD Boris Zala. Foto: RTVS

Spoluzakladateľ strany Smer-SD a bývalý europoslanec za túto stranu Boris Zala vyhlásil, že Smer-SD a Hlas-SD sú sociálnodemokratické strany iba podľa ich názvu. Povedal to vo štvrtok (12. 10.) v relácii Otvorene s Annou Vargovou v Rádiu Slovensko.

Smer sa podľa neho rétorikou, tematikou, výberom tém i spôsobom vyjadrovania skôr profiluje ako národno-konzervatívna strana. „V tomto zmysle nevidím Smer ako ten, ktorý by reprezentoval sociálnu demokraciu,“ uviedol v rozhovore Zala.

Veľkú šancu na presadzovanie politiky sociálnej demokracie mal podľa Zalu Peter Pellegrini po odchode zo Smeru. „Za dva roky Hlas urobil veľa obsahových a organizačných krokov, aby sa priblížil konceptom sociálnej demokracie,“ zhodnotil.

Po voľbách sa napokon Pellegrini rozhodol ísť do koalície s Ficom. „Táto koalícia zbrzdí alebo celkom zastaví tento pozitívny proces sociálnej demokratizácie Hlasu. Popreli svoju vlastnú identitu, prečo zo Smeru odišli,“ dodal bývalý europoslanec.

Ponuka Progresívneho Slovenska na štvorkoalíciu bola podľa bývalého vysokopostaveného člena Smeru-SD mimoriadne veľkorysá. „Odmietnutie takejto ponuky je pre mňa záhada a neviem, čo sa tam stalo a prečo k tomu došlo,“ vyhlásil.

Absencia sociálnej demokracie

Zala poukazuje aj na obsah memoranda o porozumení, ktoré medzi sebou podpísali strany budúcej vládnej koalície Smer-SD, Hlas-SD a SNS a v ktorom sa píše, že budúca vláda bude národná, sociálna a kresťanská.

Zala si myslí , že „ideologickú taktovku“ novej vlády v tomto memorande určil práve Andrej Danko. „Je to čistá ideológia bývalej Hlinkovej strany. Toto bolo heslo aj za čias Slovenského štátu,“ poznamenal.

Bývalý europoslanec kritizuje, že v memorande je kladený dôraz na reformu trestnoprávneho systému, no absentujú v ňom sociálno-demokratické témy. „Neviem, čo to má so sociálnou demokraciou. Potrebujeme reformu trestnoprávneho systému na to, aby sme ochránili niekoho, kto je trestne stíhaný?“ pýtal sa.

Smer a Hlas porušili zásadu sociálnodemokratických strán

Boris Zala tiež v rozhovore poznamenal, že vo všetkých sociálnodemokratických stranách platí zásada, že do koalície sa nejde s radikálnou pravicou. Smer a Hlas to podľa neho porušili, keď sa dohodli s SNS. „Pre európsku sociálnu demokraciu je to červená čiara, ktorá je neprekročiteľná,“ zdôraznil.

Vedenie Strany európskych socialistov sa napokon rozhodlo pozastaviť členstvo Smeru a Hlasu. Zala vysvetlil, že z praktického hľadiska to pre domácu politickú scénu nič neznamená. Z medzinárodného hľadiska to však môže spôsobiť komplikácie.

„Keď bývajú samity premiérov EÚ, jednotlivé politické zoskupenia sa už dopredu stretávajú, koordinujú svoju činnosť a hľadajú spoločné stanoviská, v ktorých vedia predstavovať svoje programové veci v rámci Európskej únie,“ priblížil a zároveň varoval, že po pozastavení členstva tam strany nebudú pozvané, dostanú sa do izolácie a stratia väzby na stranícku rodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko