Na hlavný obsah

Bos nitrianskeho podsvetia si vypočul rozsudok. Najvyšší súd mu potvrdil podmienečný trest

Trest potvrdili aj bývalému policajtovi Milanovi Kožíkovi.

Bos nitrianskeho podsvetia si vypočul rozsudok. Najvyšší súd mu potvrdil  podmienečný trest
Archívna snímka - Ľuboš Ferus na pojednávaní v roku 2018. Foto: TASR/Pavol Zachar

Najvyšší súd (NS) SR vo štvrtok (26.10.) potvrdil trojročný podmienečný trest odňatia slobody s päťročnou skúšobnou dobou pre Ľuboša Ferusa, považovaného za bosa nitrianskeho podsvetia. Odvolanie Ferusa i prokurátora proti vlaňajšiemu verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zamietol. Potvrdila to hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Najvyšší súd zároveň potvrdil jeden rok aj deväť mesiacov a 11 dní väzenia pre bývalého policajta Milana Kožíka. Trest si už odpykal vo väzbe. „NS SR na dnešnom verejnom zasadnutí odvolania obžalovaných a prokurátora zamietol,“ priblížila Važanová.

Podľa obžaloby mal Ferus spolupracovať so zločineckou skupinou piťovci 2, pôsobiacou v Piešťanoch a okolí. Skupina sa zaoberala nelegálnym vymáhaním dlhov, vydieraním a poistnými podvodmi. Kožík je vinný z trestného činu prijímania úplatku za poskytovanie policajných informácií zločineckému gangu.

Obžalobu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ešte v roku 2015. Prípad dvakrát vrátil Najvyšší súd SR späť na ŠTS. Najskôr dostali obaja v decembri 2015 nepodmienečné tresty odňatia slobody, v roku 2018 ich ŠTS neprávoplatne oslobodil spod obžaloby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko