Na hlavný obsah

Britský premiér Sunak pricestoval do Izraela, odsúdil útok militantov z Hamasu

Stretnúť sa má s Netanjahuom aj Herzogom.

Britský premiér Sunak pricestoval do Izraela, odsúdil útok militantov z Hamasu
Britský premiér Rishi Sunak hovorí s médiami po prílete do Tel Avivu. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak vo štvrtok (19. 10.) priletel do Izraela, kde má v pláne rokovania so svojím kolegom Benjaminom Netanjahuom aj prezidentom Jicchakom Herzogom.

Informoval o tom spravodajský server BBC News, podľa ktorého Sunak pri prílete do Tel Avivu odsúdil útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a zopakoval, že Británia stojí po boku Izraela. Sunak by mal počas svojej dvojdňovej cesty navštíviť aj ďalšie krajiny regiónu.

Útoky Hamasu na Izrael boli „nevýslovný, strašný teroristický čin“, povedal Sunak, ktorý do Izraela pricestoval deň po tom, ako v krajine rokoval americký prezident Joe Biden.

Sunak podobne ako šéf Bieleho domu chce v Izraeli presadiť okrem iného rýchle dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Izrael v reakcii na krvavý útok Hamasu zo 7. októbra pásmo odrezal od dodávok energie, potravín i vody.

Biden po svojej návšteve Izraela v stredu večer povedal, že egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí súhlasil s tým, že Egypt otvorí hraničný priechod Rafáh a do pásma Gazy tak bude môcť prejsť 20 kamiónov s humanitárnou pomocou.

Sunak pred cestou vo vyhlásení uviedol, že utorkový výbuch v nemocnici v Gaze, ktorý si vyžiadal niekoľko stoviek mŕtvych, „by mal byť zlomovým momentom pre lídrov regiónu i sveta, aby sa spojili a zabránili ďalšiemu stupňovaniu konfliktu“. Z explózie v nemocnici sa Izraelčania a Palestínčania obviňujú navzájom.

Aké ďalšie mestá v oblasti Blízkeho východu britský premiér Sunak navštívi, Londýn neoznámil. Na ceste po regióne je tiež britský minister zahraničia James Cleverly. Rokuje v Egypte a chystá sa do Kataru a Turecka, píše agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet