Na hlavný obsah

Izrael pokračoval v ostreľovaní pozícií Hizballáhu, na Západnom brehu zabil troch Palestínčanov

Izrael sa k týmto prípadom zatiaľ nevyjadril.

Izrael pokračoval v ostreľovaní pozícií Hizballáhu, na Západnom brehu zabil troch Palestínčanov
Izraelskí vojaci smerujú na vojenskom aute k horiacemu miestu po raketovom útoku z pásma Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Izrael v noci na štvrtok (19. 10.) znovu ostreľoval pozície ozbrojencov z Hizballáhu na juhu Libanonu. Uviedol to server denníka Haarec. Na Izraelom okupovanom Západnom brehu izraelské sily zabili podľa agentúry Reuters troch Palestínčanov, vrátane dvoch mladistvých.

Pri útokoch na juh Libanonu išlo podľa izraelskej armády o reakciu na protitankovú paľbu na izraelské územie.

Medzi obeťami na Západnom brehu sú 14-ročný chlapec, ktorého zasiahli guľkou do hlavy v utečeneckom tábore južne od Betlehema, a 16-ročný mladík, ktorý podľahol strelným zraneniam v meste Tulkarm. Tretím mŕtvym je 21-ročný muž, ktorý zomrel pri zásahu izraelských jednotiek v dedine západne od Ramalláhu.

Izrael sa k týmto prípadom zatiaľ nevyjadril. V posledných dňoch sa ale pravidelne Palestínčania v tejto oblasti dostávajú do stretov s izraelskými silami, keď protestujú proti izraelským útokom na pásmo Gazy, pri ktorých doteraz zomrelo okolo 3500 ľudí.

Izrael masívnymi náletmi reaguje na prekvapivý a krvavý útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal na 1400 životov, prevažne izraelských civilistov.

Na ukončenie zabíjania vyzvala egyptská futbalová hviezda Mohamed Salah. Zrejme najznámejší arabský futbalista vo videu zverejnenom na X svetových politikov vyzval, aby sa „spojili a zabránili ďalšiemu zabíjaniu všetkých nevinných duší“.

Apeloval tiež na okamžitú humanitárnu pomoc pre 2,3 milióna Palestínčanov v Pásme Gazy. „Eskalácia posledných týždňov je neúnosná. Všetky životy sú posvätné a musíme ich chrániť,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet