Na hlavný obsah

Cenu Václava Havla za ľudské práva získal turecký disident, odporca prezidenta Erdogana

Odsúdili ho na doživotie za údajný pokus zvrhnúť vládu.

Cenu Václava Havla za ľudské práva získal turecký disident, odporca prezidenta Erdogana
Na snímku odsúdený turecký filantrop a aktivista Osman Kavala. Foto: TASR/AP Photo/File

Laureátom medzinárodnej Ceny Václava Havla za ľudské práva za rok 2023 sa stal turecký podnikateľ, filantrop a občiansky aktivista Osman Kavala. V pondelok (9. 10.) to na začiatku jesenného plenárneho zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu oznámil jeho predseda Tiny Kox.

Cenu si na mieste prevzala Kavalova manželka Ayše Bugrová. Aktivistu a bojovníka za ľudské práva v Turecku od októbra 2017 väznia za „pokus zvrhnúť vládu“ protestmi v istanbulskom parku Gezi v roku 2013.

Kavala už od 90. rokov masívne podporoval rôzne organizácie občianskej spoločnosti. Európsky súd pre ľudské práva v roku 2019 rozhodol, že jeho uväznenie je v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach. Požadoval jeho okamžité prepustenie.

Turecké súdy ho aj napriek tomu v apríli 2022 odsúdili na doživotie. Turecký najvyšší súd koncom septembra tento rozsudok potvrdil.

Medzi trojicou finalistov, ktorých mená oznámila výberová komisia 5. septembra, boli okrem Kavalu aj advokátka, dula a aktivistka bojujúca za práva žien v Poľsku Justyna Wydrzyňska a bojovník za ľudské práva na Ukrajine a v ďalších postsovietskych republikách Jevgenij Zacharov.

Ocenenie od roku 2013 každoročne udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77. Cieľom je vyzdvihnúť a odmeniť mimoriadny počin v oblasti ochrany ľudských práv v Európe aj mimo nej. Laureáta vyberá sedemčlenná medzinárodná porota na základe nominácií. Vlani cenu získal ruský opozičný politik a politický väzeň Vladimir Kara-Murza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet